loader
Foto

Galerie foto

„Vocea de sâmbătă seara”, Dinu Ianculescu, se aude la TVR 2

Pe 14 septembrie, de la 19:10, „Memoria exilului românesc” v-a dat întâlnire cu actorul şi poetul Dinu Ianculescu, cunoscutul glas al Teleenciclopediei.

 

Memoria exilului românesc

Ediția este disponibilă online pe TVR+

„Ce fericite erau serile copilăriei, când, lipită de cutia radioului, ascultam «teatru la microfon»! O lume miraculoasă se revărsa împrejurul meu, creată de «vocile» acelui teatru magic”, povesteşte Marilena Rotaru, realizatoarea emisiunii „Memoria exilului românesc”. La finalul săptămânii, pe TVR 2, cunoaştem un personaj cu un glas „ca un dangăt de clopot”: Dinu Ianculescu.

„Un timbru răscolitor, cu sclipiri de poveşti strămoşeşti, cu melancolii şi nostalgii din alt veac”, Dinu s-a născut în 1925 la Bucureşti şi a urmat Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică.  Din 1944 a început să lucreze ca prezentator-crainic la Radioul public, iar trei ani mai târziu (1948) colabora cu Teatrul Naţional şi Teatrul Mic. După 1965 „şi-a împrumutat” vocea emisiunii Teleenciclopedia.

„Câţiva ani mai târziu aveam să-l văd pe scenele teatrelor şi în Teatru TV, şi să-l ascult în fiecare sâmbătă seara la Teleenciclopedie. Odată cu intrarea mea în Televiziune îl întâlneam mai des. Nu numai vocea, întreaga sa înfăţişare ţi se impunea. O prezenţă de o mare nobleţe şi de o desăvârşită discreţie. Un cruciat elegant înrolat la cruciada valorilor culturale şi spirituale. O voce a liniştii copleşitoare, dar şi a neliniştii devastatoare. Citindu-i poemele îi aud glasul, ca pe un destin responsabil de singurătate, dragoste şi moarte. Un cavaler coborât din cărţi şi legende să apere cu platoşa propriei inimi, fiecare fărâmă de frumuseţe şi iubire a lumii…

L-am căutat și reîntâlnit peste ani, la Frankfurt, unde am depănat povestea «Vocii de sâmbătă seara», într-un nou episod din «Memoria exilului românesc»". (Marilena Rotaru)

 

Despre emisiune:

Serialul de televiziune Memoria exilului românesc, realizat de Marilena Rotaru împotriva curentului şi curentelor, cuprinde portrete ale unor nume ilustre ale exilului nostru şi ale culturii mondiale.

Mai multe informaţii despre emisiune găsiţi aici.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


16:00 Universitaria

Sezon Nou

*Emisiunea Universitaria va fi construită ca un puzzle al ofertelor şi realizărilor universitare, doctorale şi academice din diferite domenii de activitate, pentru a întări misiunea televiziunii publice de a educa românii.

*În seria de emisiuni dedicate învăţământului militar românesc, care a început cu Liceul Militar, a continuat cu Academiile Forţelor Terestre, Aeriene şi Navale, ajungem astăzi la Universitatea Naţională de Aparare “Carol I”, care, în anul 1889, la înfiinţare, era a şasea şcoală de stat major din Europa, după cele din Berlin, Viena, Paris, Torino şi Bruxelles. Care a fost evoluţia acestei prestigioase unităţi de învăţământ militar românesc, veţi afla în ediţia de luni, 29 aprilie, a emisiunii Universitaria, de la ora 16.00.​

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior si prezentator Camelia Moise

Producator : Larisa Avram

17:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

* Ep.9: Het Loo-Olanda

În secolul al XVII-lea, Wilhelm de Orania şi soţia sa Maria au cumpărat domeniul Het Loo. Pe cele 650 de hectare de parc şi de pădure urma să se creeze o grădină excepţională inspirată din cele baroce care se concepeau la acea vreme în Franţa.

Din păcate, în secolul al XIX-lea, grădina regală a fost complet transformată în parc în stil romantic. Abia în anul 1970, după ce a fost achiziţionată de statul olandez, s-a luat decizia să i se redea aspectul originar. Din 1984, grădina este deschisă pentru public.

Redactor: Delia Clonaru

 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

 

#tvr2