loader
Foto

1001 de nopți portugheze: Palatul Pena din Sintra

Palatul marchizilor de Fronteira, palatul Pena din Sintra şi cel din Queluz sunt trei comori arhitecturale din patrimoniul portughez pe care le puteți admira în seria de documentare ”Dincolo de porțile palatelor.”

 

Palatul Fronteira este unul dintre cele mai frumoase monumente naționale de secol XVII din Lisabona. Este deopotrivă reședința descendenților lui João de Mascarenhas, primul marchiz de Fronteira, cel care a ordonat construirea acestui palat. Faptul că palatul este locuit de urmașii marchizului oferă un șarm cu totul aparte locului.

(w882)

(w882)

Palatul Pena din Sintra este cu siguranță ”bijuteria din coroana Regelui-Artist”, Ferdinand II. Castelul prezintă influențe arhitecturale din Goticul târziu portughez (stilul Manuelin), dar și elemente din arhitectura maură, care împreună par să recreeze atmosfera din ”1001 de nopți”.

Parcul și Palatul Național se află din 2020 pe Ruta Europeană a Grădinilor Istorice.

(w882)

Arhitectura Palatului Queluz este tipică pentru perioada extravagantă din cultura portugheză ce a urmat descoperirii aurului brazilian (ce a început în 1690, în colonia portugheză de atunci a Braziliei din Imperiul Portughez).

(w882)

Palatul de secol XVIII este una dintre cele mai spectaculoase clădiri în stil Rococo din Europa, conceput inițial ca reședință de vară pentru fratele regelui Jose I, Pedro de Braganza.

Luni, 9 septembrie, de la ora 20, am avut acces ”Dincolo de porțile palatelor” din Portugalia.

***

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Foto și info: imdb.com, www.parquesdesintra.pt, wikimedia.org


21:00 Duelul pianelor

Redifuzare

Producător :Iuliana Marciuc

Redactor : Dana Ilie

23:00 Comisarul Rex: aventuri la Viena (R)

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 32

*Serial poliţist.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Ştefan Asavei, Vlad Ţurcan

(Reluare)
 
TELEȘCOALA: Limba engleză, nivel A1, lecția 2 / VIDEO

Andreea Moldoveanu, profesor de limba engleză, ne-a propus lecţia 2 a cursului limba engleză, nivel A1, luni, 16 septembrie, în cadrul emisiunii ...

TELEȘCOALA: Limba Română - subiect de evaluare națională (III) / VIDEO

Alexandra Tatu, profesor de limba română, ne-a propus recapitularea axată pe subiect de evaluare naţională 2024, a treia parte, luni, 16 ...

Cercetătorul și șamanul

Cercetătorul și șamanul

publicat: luni, 16 septembrie 2024

Sikkim este un mic stat din nord-estul Indiei protejat de înălţimile himalayene, unde trăieşte o populaţie izolată: Lepcha. Biologii vin aici să ...

 

#tvr2