loader
Foto

Galerie foto

Din Vietnam până în Patagonia, cu documentarele 360°-Géo

În această săptămână, jurnaliştii de la Arte France ne-au adus patru documentare inedite despre şerpii cobra din Vietnam, posturile de radio din Patagonia, vânatul somonilor în Kamceatka. De la ora 19:00, la TVR 2.

 

Vietnam – Cobra în meniu (luni, 16 noiembrie, ora 19:00)

În localitatea Vinh Son din nordul Vietnamului, numeroşi săteni trăiesc din creşterea şerpilor. Datorită acestei activităţi, în ultimele trei decenii, satul a devenit principalul producător naţional din domeniu. În afara utilizărilor din domeniul medical, cobrele din crescătoriile locale sunt destinate mai ales restaurantelor.

La originea acestui comerţ, preşedintele asociaţiei crescătorilor de reptile Kim Van Hoc şi-a lansat afacerea în anii ’70, încurajându-şi prietenii şi familia să se implice în acest negoţ.  În vârstă de 75 de ani, Kim  se pregăteşte acum să predea ştafeta generaţiei mai tinere.  (Vietnam, du cobra au menu, Franţa-Germania, 2013)


Radio Patagonia (marţi, 17 noiembrie, ora 19:00)

În Patagonia, radioul reprezintă un instrument indispensabil, unicul mod de comunicare cu familia, cu prietenii sau cu „lumea civilizată': trimiţi un mesaj pe calea cea mai simplă şi mai veche, prin radio! Radio Nacional îşi are sediul într-un oraş important din Patagonia Argentiniană - San Carlos de Bariloche – iar reporterii 360° - GEO stau de vorbă cu Ruben Lagras, una dintre vocile cunoscute ale postului. (Radio Patagonie, Franţa-Germania, 2013)


Alexei, somonii şi urşii (miercuri, 18 noiembrie, ora 19:00)

Kamceatka, peninsulă imensă din Orientul Îndepărtat Rus, pare să fi rămas un tărâm de la începutul timpului: râuri cristaline, lacuri care fierb, vulcani ce erup până la 4.000 de metri altitudine - peisaje de o frumuseţe ce-ţi taie răsuflarea.

Locuitorii din acest capăt de lume au meserii insolite; de pildă, Alexei este numărător de somoni ! El face turul celor 200 de râuri cu elicopterul pentru a determina ce cantitate de somoni adăpostesc. Statul rus stabileşte cotele de pescuit conform estimărilor lui.

Dar somonul reprezintă şi hrana principală a ursilor bruni din Kamceatka; ei pot consuma până la 50 de kilograme de peşte pe zi. (Alexei, les saumons et les ours, Franţa-Germania, 2007)


Sumatra – Salon de înfrumuseţare (joi, 19 noiembrie, ora 19:00)

Elitha Suarti Heirunas îşi întâmpină clientele îmbrăcată în roz din cap până-n picioare. De peste 20 de ani, Etti-după cum îi spun clientele-are un salon de înfrumuseţare în centrul oraşului Bukittinggi din vestul insulei Sumatra.

Salonul lui Etti este un adevărat reper pentru toate femeile din zona insulară indoneziană, chiar dacă majoritatea poartă încă iaşmac; conform religiei islamice-predominantă în regiune-vopsitul părului şi machiajul au fost şi sunt considerate sacrilegii. (Sumatra venus beaute, Franţa-Germania, 2007)

8:00 Cuibul dragonilor: începutul erei războinicilor

Film animatie* Cuibul dragonilor: începutul erei războinicilor (Dragon nest: warriors' dawn-SUA, China, 2015)

Regia: Yuefeng Song

Voci: Alexandra Radu, Catinca Maria Nistor, Tamara Roman, Gabriela Bobeş

*Animaţie, film de aventuri. Pe continentul Altera, răul pândește din umbră, iar oamenii și elfii sunt nevoiți să se alieze pentru a învinge Dragonul Negru, care se trezește după o lungă perioadă de inactivitate. Un tânăr războinic şi prietenii lui trebuie să distrugă giuvaerul care-l hrăneşte pe dragon cu putere şi care ar putea oferi unui alt posesor o forţă magică imbatabilă.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Gabriela Onea

9:35 Cap compas

Redifuzare

Producător: Elena Dinu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2