loader
Foto

Galerie foto

Despre puterea cărţilor în regimul comunist, în documentarul „Trafic de idei”

În ediția de sâmbătă, 17 ianuarie, emisiunea „Rezistenţa prin cultură” a prezentat povestea anticarilor şi a traficului de cărţi din timpul comunismului.

 

Rezistenţa prin cultură

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În iunie 1948, Ministerul Artelor şi Informaţiilor din Republica Populară Română legifera cenzura. „Publicaţii interzise până la 1 mai 1948” era o broşură de uz intern şi cuprindea  o listă completă a  cărţilor  interzise după 23 august 1944: 8.000 de titluri, cărora urmau să li se adauge, prin Suplimente publicate ulterior, încă 2.000.

„Cu timpul,regimul comunist instalat din ce în ce mai confortabil în România, se temea  mai puţin de ideile  reacţionare , iar vigilenţa sa se mai domolise când venea vorba de cărţi. Dar nu mult. Atât cât să creeze o supapă socială. Cum funcţiona însă această supapă, atunci când aveai nevoie de o carte neagreată de sistem?”, spune Ruxandra Ţuchel, realizatoarea TVR a acestui documentar.

Pe parcursul ediţiei de sâmbătă, povestea „traficului de idei” este conturată de personaje care au fost martori şi "complici". Ne vor vorbi anticarii Marian Nicolescu din Bucureşti, Alexandru Vlad prozator şi fost anticar în Cluj, scriitorul şi jazzologul Virgil Mihaiu şi rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, istoricul Ioan-Aurel Pop.

***

Relevanţa seriei Rezistenţa prin cultură este incontestabilă. Drept dovadă stau numeroasele episoade care au fost premiate de-a lungul vremii:

Premiul pentru Documentar, UCIN 2010: episodul ”Cornelia Pillat, portret de familie” – realizator Roxana Chiriță; Premiul pentru Montaj UCIN 2010, Sebastian Chelu; Premiul pentru Documentar de Cultură APTR 2011: episodul „Cornelia Pillat, portret de familie” – realizator Roxana Chiriță; Premiul pentru Documentar, UCIN 2011: episodul „Cultura după gratii” – realizator Roxana Chiriță; Premiul pentru Documentar de Artă APTR 2011: episodul „Libertatea acidă a singurătății” – realizator Ion Cristodulo; Premiul pentru Imagine APTR 2012, Dinu Mărgărint; Premiul pentru Serial Documentar, APTR 2012; Premiul „Permanențe spirituale” APTR 2013: episodul „Un episcop pe Drumul Crucii” – realizator Cristian Amza; Premiul pentru Imagine UCIN 2013, Sorin Chivulescu.

Rezistenţa prin cultură poate fi găsită şi pe Facebook. Nu uitaţi să vă abonaţi la pagină pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

2:35 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2