loader
Foto

De Duminica Floriilor, Leşe ne poartă prin folclorul Țării Oașului și Țării Codrului

Cu o săptămână înainte de Paştele ortodocşilor, Grigore Leşe a adus în platoul emisiunii tradiţiile, muzica şi dansurile din două „Ţări despre care s-a scris mult şi în care s-a zăbovit puţin”. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Țăranul român păstrează imaginea raiului ca proiecție a unei grădini înflorite și înmiresmate, iar amintirea lui se reactualizează în fiecare an, în fiecare primăvară. Timpul primordial se repetă în zilele de sărbătoare. De aceea, Duminica Floriilor e așteptată ca o adevărată minune.

Duminica aceasta este ziua tuturor florilor, iar înflorirea lor e lucrarea iubirii dintre apă (consacrat simbol feminin) și foc (principiu masculin reprezentat de razele soarelui). Sărbătoarea poartă cu sine amintirea vechilor festivități romane dedicate zeiței Flora, cea care aducea primăvara și dăruia oamenilor semințele florilor, nectarul și mierea.

În Duminica Floriilor, pe „Drumul lui Leșe” au ajuns oameni din două Țări. Două Țări cât două lumi, două Țări despre care s-a scris mult și în care s-a zăbovit puțin: Țara Oașului și Țara Codrului.

În platoul emisiunii, Leşe a invitat-o pe  conf. univ. dr. Liliana Iorgulescu, coregrafă care a îmbinat în proiectele ei folclorul şi dansul contemporan. Iar din Ţara Oaşului şi Ţara Codrului,  au venit „muzicanţi şi dănţăuşi” care ne-au arătat câteva din datinile şi poveştile folclorului lor.

Despre emisiune

Din 12 octombrie 2014, „Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

1:40 Primavara amintirilor

2:50 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2