loader
Foto

Corneliu Coposu, mărturii despre o viaţă exemplară

Pe 11 noiembrie s-au împlinit 20 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu, figura politică emblematică şi liderul opoziţiei în anii de după Revoluţie. În această seară, pe TVR 2, de la ora 19:00, un documentar-mărturie despre viaţa Seniorului.

 

După o existenţă în care nu a cunoscut niciodată liniştea, petrecută, cu excepţia copilăriei şi a adolescenţei, fie în închisori, fie în deportare, ori permanent supravegheat, Corneliu Coposu a trecut, în mai puţin de 20 de ani, din viaţă - în istorie.

În 11 noiembrie 1995, unul din fondatorii democraţiei din România părăsea această lume. Corneliu Coposu nu a beneficiat de funeralii naţionale şi nici de onoruri militare, dar sute de mii de oameni veniţi din întreaga ţara au trecut atunci pe la căpătâiul Seniorului spunând „Iartă-ne!”.Viaţa sa exemplară rămâne un model de moralitate, iar liniile politice formulate de ultimul mare lider ţărănist constituie fundamentul politic al României euroatlantice.

„În timpul detenţiei, am trecut de multe ori pe lângă moarte. Acest lucru îţi dă o linişte, o seninătate spirituală şi o înarmare cu o rezistenţă absolut inexpugnabilă, după ce defilezi prin toată gama de torţionari. Dacă reuşeşti să le supravieţuieşti, ajungi la un moment dat la un nivel la care rezistenţa este maximă şi nu poate fi afectată în nici un fel de fenomene exterioare", mărturisea Corneliu Coposu.

În 2014 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea „Seniorului” sau a „Preşedintelui Moral al României”, aşa cum a fost denumit. Dar abia astăzi Corneliu Coposu se află, în sfârşit, acolo unde viaţa sa exemplară îl aşază: în conştiinţa românilor.

De-a lungul anilor, i s-au dedicat articole şi studii, filme şi cărţi. Ce s-ar mai putea adăuga? Mărturii. Oameni care l-au cunoscut, care i-au fost aproape şi a căror existenţă a fost atinsă de Corneliu Coposu povestesc în filmul Mărturii despre o viaţă exemplară lucruri mai puţin cunoscute despre Senior.

15:20 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

*Ep.15: Valsanzibio-O grădină închinată Domnului

În inima dealurilor din sudul Padovei şi la 50 de kilometri de Veneţia, domeniul Valsanzibio se întinde pe 8 hectare. Această grădină a fost creată de Luigi Bernini, fratele celebrului sculptor Bernini, la comanda familiei Barbarigo, bogaţi negustori veneţieni din secolul al XVII-lea.

Ea a fost închinată lui Dumnezeu, fiindcă familia a fost cruţată de ciumă în anul 1631. Întregul domeniu este o invitaţie pentru un traseu spiritual.

Redactor: Gabriela Onea

15:50 Cei cinci faimoşi 3

Film * Cei cinci faimoşi 3 (Fünf freunde 3-Germania, 2012) PREMIERĂ

Regia: Mike Marzuk

Cu: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele Marie Nickel

* Film de aventuri-inspirat de personaje şi întâmplări din seria de romane pentru copii "Cei cinci faimoşi" ("The Famous Five") a scriitoarei engleze Enid Blyton. În vacanţă pe o insulă exotică, Julian, Dick, Anne, George şi căţelul Timmy se joacă de-a scafandrii în jurul unei epave scufundate. Copiii găsesc o busolă care, se pare, ar indica locul unei comori ascunse demult de piraţi, ceea ce declanşează o aventură de pomină prin junglă.

*AUDIENTA GENERALA (AG)

Redactor: Ştefan Asavei

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2