loader
Foto

Galerie foto

Cine a fost „Turcul salvator”

Sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 10:30, Toma Roman Jr. şi echipa emisiunii „Misterele istoriei” ne-au spus povestea celui care a reuşit să împiedice distrugerea podului de la Cernavodă. De la ora 10:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Misterele istoriei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Turcul salvator”- o poveste de spionaj din Primul Război Mondial. În august 1916, un comando bulgăresc infiltrat peste graniță, imediat după intrarea României în război, a primit misiunea să arunce în aer podul de la Cernavodă.

Talip Talip, un negustor turc bogat, a fost santajat de autorităţile bulgăreşti, care l-au ameninţat că-i vor confisca averea, dacă nu va colabora. Talip primise misiunea să-i găzduiască și să-i ajute. Când a aflat scopul celor trei bulgari, el a reușit să anunțe autoritățile române, fix când bulgarii se pregăteau să mineze podul.

După ocuparea temporară a Dobrogei de către bulgari, Talip Talip a fost torturat și împușcat. Fiindcă a fost decorat post-mortem și împroprietărit, familia sa a fost persecutată de comuniști pe motiv că sunt chiaburi.

Despre „Misterele istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, pentru această vară, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

 

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Euromaxx (EUROMAXX-Magazin despre lifestyle, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Magazin săptămânal ce prezintă cele mai diverse şi mai fascinante evenimente culturale şi sociale europene.

Episodul:99

Redactor: Delia Clonaru

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 78

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
Cap Compas: Devotio

Cap Compas: Devotio

publicat: luni, 29 aprilie 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvr2