loader
Foto

„Cel mai iubit dintre pământeni”, duminică la TVR 2

„Cel mai iubit dintre pământeni” , filmul din 1993 al lui Şerban Marinescu , a fost difuzat duminică, 19 iulie, la TVR 2, la ora 22:10.

 

Ecranizarea romanului omonim al lui Marin Preda îi are în rolurile principale pe Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Dorel Vişan, Maia Morgenstern şi Mitică Popescu.

În alte roluri îi regăsim pe Tora Vasilescu, Mariana Mihuţ, Mircea Albulescu, Valentin Uritescu, Victor Rebengiuc, George Constantin, Colea Răutu.

În drama politică realizată acum 20 de ani - după cartea apărută în 1980 - filosoful Victor Petrini ajunge victimă a Securităţii, din cauza unei scrisori interceptate pe care unul dintre foştii săi colegi de facultate o încheia cu un banc folosit frecvent între ei: „Aştept ordonanţe”.

Experienţa de deţinut îi lărgeşte orizontul, nesărăcindu-l interior. Partea a doua a filmului descrie eforturile lui Petrini de a-şi relua viaţa, în urma experienţei concentraţionare.

„Cel mai iubit dintre pământeni”, operă în trei volume, este ultimul roman scris de Marin Preda, iar filmul lui Şerban Marinescu este singura ecranizare.

Criticul Alex Ştefănescu scria, în „România literară”: „Biografia lui Victor Petrini este aproape în întregime imaginară. Se spune că în descrierea vieţii din închisoare scriitorul a folosit amintiri ale lui Ion Caraion, cu care era prieten. Se mai spune că pasajele referitoare la calvarul vieţii conjugale sunt inspirate din propria sa experienţă. În rest, însă, este vorba de o pură ficţiune, construită după logica lipsită de logică a romanului picaresc (foarte potrivită pentru a sugera caracterul arbitrar al biografiei unui cetăţean dintr-o ţară comunistă), dar, într-o oarecare măsură, şi după logica literaturii senzaţionale. … Nici un scriitor de după război nu s-a bucurat de atâta încredere din partea cititorilor ca Marin Preda (cu toate compromisurile - numeroase şi vizibile - pe care le-a făcut). Succesul său în această privinţă se datorează calmului şi sobrietăţii cu care a tratat problemele de morală. În acest domeniu apar frecvent inşi patetici şi turbulenţi, care, înainte de a înţelege sufletul omenesc, vor să-l reformeze. Marin Preda n-a bruscat nimic. El s-a apropiat cu sfială de misterul vieţii sufleteşti.”

Vă invităm să (re)vedeţi la TVR 2, duminică, 19 iulie, „Cel mai iubit dintre pământeni”, începând cu ora 22:10.

20:00 O viaţă nouă

Film* O viaţă nouă (Love comes softly-SUA, 2003)

Regia: Michael Landon Jr

Cu: Katherine Heigl, Dale Midkiff, Skye McCole Bartusiak

*Dramă-primul film dintr-o serie de ecranizări ale romanelor scriitoarei americane Janette Oke. Marty şi Aaron sunt un cuplu de tineri proaspăt căsătoriţi care vor să-şi facă un rost într-o zonă frumoasă, dar austeră, din vestul Americii. Când Aaron moare pe neaşteptate, tânăra lui soţie, deja însărcinată, e nevoită să-şi ia viaţa în propriile mâini. Ca să treacă mai uşor peste greutăţile traiului în mijlocul pustietăţii, Marty acceptă o căsătorie de convenienţă cu Clark Davis, şi el văduv, însă relaţia cu fetiţa acestuia, Missie, nu va fi deloc simplă. Şi nu e singura încercare la care-i supune viaţa, până să-şi regăsească fericirea.

Redactor: Laura Bălan

21:45 Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu

România, 2011

Regia: Nicolae Mărgineanu

Povestitor: Maria Ploae

*Documentar. Numit „Sfântul” de către colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, căutat şi urmat de mii de credincioşi dornici să se împărtăşească din izvorul spiritualităţii sale, sensibil pictor de biserici, ca şi al unei fresce din Atheneul Român, om de cultură şi filosof al ştiinţelor şi religiei, preotul Arsenie Boca era neclintit în credinţa că Dumnezeu se află la cârma lumii. O personalitate unică, ce atrăgea ca un magnet oameni din toate categoriile sociale, dar şi permanenta suspiciune a autorităţilor epocii, care nu puteau înţelege de unde venea acea forţă excepţională de a face lumea să se adune în jurul său.

Redactor: Gabriela Onea

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2