loader
Foto

Galerie foto

„Cartier îndepărtat”, elogiul benzilor desenate şi nostalgia copilăriei

Filmul de artă de luni, 22 iunie, difuzat pe TVR 2 de la ora 23:10, a fost „Cartier îndepărtat”, de Sam Garbarski.

 

Filmul este o coproducţie Belgia, Luxemburg, Franţa, Germania din 2010.

Regizorul Sam Garbarski, născut în Germania în 1948, a ales o manga japoneză semnată de Jiro Taniguchi, pe care a adaptat-o pentru marele ecran împreună cu doi scenarişti, Philippe Blasband şi Jérôme Tonnerre.

Manga este cuvântul japonez pentru benzi desenate. Manga este rezultatul combinaţiei dintre arta japoneză ukiyo-e și stiluri străine de desen şi înseamnă, în general, desene alb-negru.

Spre deosebire de SUA și Europa unde benzile desenate erau considerate exclusiv destinate copiilor, în Japonia manga s-a adresat mai multor categorii de vârstă, denumite diferenţiat: Kodomo - adresate copiilor, Shōjo – pentru tinere fete și adolescente, Shōnen – pentru băieți și adolescenți, Josei / Redisu / Redikomi - adresate tinerelor femei cu vârste între 18 şi 30, fiind citite și de bărbați, Seinen – adresate bărbaților tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30, dar ajungându-se la un public de până în 40 de ani.

(w882) Cartier ĂŽ

În „Cartier îndepărtat”, aflăm povestea lui Thomas, un artist francez cinic şi blazat, autor de ... benzi desenate, care îşi vizitează casa părintească. Aici, el se trezeşte proiectat cu 40 de ani în urmă, în propriul trecut. Va încerca să desluşească misterul dispariţiei tatălui, eveniment ce urmează să se petreacă la puţin timp după ’’sosirea’’ lui Thomas acolo.

(w235) Francis FoÎn distribuţia filmului o întâlnim pe Alexandra Maria Lara, actriţa născută în România, care joacă aici alături de Pascal Greggory şi Leo Legrand, cel care a fost nominalizat la premiul Young Artist în 2011. (Foto: Alexandra Maria Lara alături de Francis Ford Coppola)

Alexandra Maria Lara are 37 de ani şi peste 50 de roluri. A plecat împreună cu familia, în Germania, la vârsta de 4 ani şi jumătate. Alexandra Maria Lara a fost recompensată deja cu patru premii pentru interpretare. În filmografia ei figurează „The Reader”, „The City of your final destination” şi „Suite française”.

Foto: IMDb

14:00 D’ale lu’ Mitică

Redifuzare

Scenariu: Cristian vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

15:00 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-olume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-MichelVennemani

*Ep.10: Freyr

Rare sunt domeniile atât de dominate de elemente naturale: o serie de stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul încercuit de o pădure vastă. În centrul acestui sit natural găsim castelul Freÿr şi ansamblul său de grădini din afara timpului.

Se află în proprietatea unei aceleaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Grădinile au trecut prin timp câştigând o patină şi un farmec ieşite din comun.

A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.

Redactor: Gabriela Onea

 
Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

Duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana Tudor şi susţinut de Paul ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

 

#tvr2