loader
Foto

Galerie foto

Campionatele Europene la Gimnastică Ritmică

În direct de la Minsk - vineri, sâmbătă şi duminică - la TVR 2 şi TVR HD.

 

La o lună după Etapa de Cupă Mondială la Gimnastică Ritmică, TVR 2 şi TVR HD transmit, din nou în direct, o altă mare competiţie la această disciplină. Este vorba de cea de-a 31-a ediţie a Campionatelor Europene de Gimnastică Ritmică ce va fi organizată în capitala Belarusului, Minsk.

Astfel, în perioada 1-3 mai, 68 de sportive (la categoria senioare) din 40 de ţări concurează pentru a ocupa un loc cât mai bun în clasamentul individual şi în cel pe echipe.

La acest eveniment, România participă cu două reprezentante senioare: Ana Luiza Filiorianu şi Diana Pavel.

Vineri sunt programate probele de cerc şi minge, sâmbătă concursul la panglică şi măciuci, sportivele luptând pentru a se clasa pe primel 8 locuri la fiecare obiect  şi pentru a se califica în finalele de duminică. Totodată, la finele probelor de vineri şi sâmbătă, ţara cu cel mai mare punctaj combinat va primi titlul european pe echipe.

  • Vineri, 1 mai, de la 19.10 - Individual compus - Grupa A: Cerc şi minge
  • Sâmbătă, 2 mai,
    • de la ora 13.55 - Individual compus. Grupa B: Măciuci şi panglică
    • de la ora 18.10 - Individual compus. Grupa A: Măciuci şi panglică
  • Duminică, 3 mai, de la ora 13.25 – Finale pe obiecte

Comentariul transmisiunilor este asigurat de Monica Bucur.

 

 

 

21:00 Istorii de bun gust

*Invitati: dr. Dana-Roxana Nicula , director adj. Muzeul Romanatiului din Caracal

Lucian Stroe, vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România​

Emisia este despre Caracal, despre trecutul istoric al orasului, despre legende si mituri.

Orasul Caracal nu trebuie redus la o simplă colectie de glume sau de anecdote, trebuie apreciat ca un oraș cu o istorie bogată șsi complexă, care a jucat un rol destul de important în dezvoltarea culturală, socială șsi economică a României. Teatrul National, Parcul Poroineanu, Casa Hagiescu Miriste, dar si faptul că, în acest moment sunt deschise 19 santiere de restaurare, vorbesc nu doar despre un trecut istoric șsi un patrimoniu cultural, ci șsi despre un prezent care nu e în adormire, ci încearcă să ofere o mărturie asupra mersului vietii unei comunităti.

Plecând, azi, din Caracal, m-am gândit mult la conceptul de branding. La ce înseamnă brandul unui orasș. Comunitătile urbane au întotdeauna câte o poveste pe care, dacă stiu cum să o spună, trăitorii acelui orasș pot atrage reactii pozitive. Fie că vorbim de „a vinde” un orasș către potentiali investitori, turisti sau noi rezidenti sau de a crea o prezentă în cercurile de decizie la nivel regional, national sau international, brandul de orasș trebuie să pornească de la ceea ce avem deja șsi să gândească la cum pot fi folosite acele resurse către cea mai eficientă cale de dezvoltare.

Foarte multi dintre noi, când se gândesc la Caracal, au în fata ochilor imaginea unui car răsturnat. La povestea aceea, cu "carul cu proasti, care s-a răsturnat"!

Se pare că originea acestei confuzii are rădăcini istorice ce datează de după Revolutia din 1848. Conform relatărilor, o cărută plină cu participanti la evenimentele revolutionare s-ar fi răsturnat la marginea orasului Caracal, într-o intersectie dinspre Corabia, loc care există si în prezent. Căderea atelajului nu a fost decât un accident, iar tragedie a fost produsă, cel mai probabil, din entuziasmul euforic, posibil bahic, ce a urmat victoriei Revolutiei.

Persoanele aflate în cărută erau cunoscute la vremea aceea sub numele de „prostime”, un termen care desemna oamenii comuni sau cei din popor. Cu toate acestea, sensul original al cuvântului „prostime” a fost distorsionat de-a lungul timpului. Pentru oamenii de rând, care nu erau familiarizati cu nuantele lingvistice, a fost usor să facă pasul de la „prostime” la „prosti”, ignorând diferentța semantică dintre cei două termeni.

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

22:00 Educatia la putere

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

 
„După 40 de zile”, o dramă românească despre „lupta” care sfidează trecerea timpului, la TVR 2 și TVR Cultural

Drama românească „După 40 de zile”, o poveste despre iubire și drama unei prietenii, regizată de Andrei Gruzsniczki în 2021, poate fi urmărită la ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2