loader
Foto

Galerie foto

Baricada de la Intercontinental, refăcută după 25 de ani

Pe 21 decembrie 2014, sute de oameni au mărşăluit în centrul Bucureştiului, în amintirea celor care au murit în noaptea de 21, 22 decembrie 1989. Pe , la TVR2,  „Memorial 90” a prezentat povestea Baricadei, după 25 de ani.

 

Memorial ‘90

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

După adunarea populară eşuată din prima parte a zilei, pe 21 decembrie 1989, în jurul orei 18:20, bucureştenii construiesc o baricadă formată din autoturisme, containere metalice şi mobilier de la restaurantul Dunărea. „Baricada de la Intercontinental şi Balconul Operei din Timişoara au fost şi continuă să rămână simbolurile supreme ale Revoluţiei Române din 1989”, spunea Mihail Andreescu, în „Revoluţia Română în Bucureşti”.

Numărul bucureştenilor a crescut rapid, astfel că militarii, la ordinul superiorilor, atacă mulţimea.     Represiunea baricadei s-a produs între 23.30 şi 24.00. Transportatoarele blindate au intrat cu viteză în manifestanţii din zona restaurantului Dunărea. S-au aruncat cu grenade lacrimogene, s-au aprins camioanele de la baricadă, iar la 23:50 se trăgea cu foc automat şi uslaşii au intrat în acţiune.

Noaptea de 21 decembrie 1989 a însemnat momentul în care războiul cu regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu nu mai avea cale de întoarcere. La miezul nopţii, în spatele baricadei se mai aflau încă 800 de oameni, iar militarii au încercat spargerea baricadei cu ajutorul unor transportatoare blindate. Un alt tanc a trecut prin baricadă,  rănind mai multe persoane. Din patru tancuri s-a tras asupra revoluţionarilor.

Pe 21 decembrie 2014, în Piaţa Universităţii din Capitală s-au adunat sute de oameni, ca să evoce mişcarea de stradă de acum 25 de ani. Cei care au supravieţuit măcelului sau urmaşii lor au reconstruit din carton faimoasa baricadă pe care au distrus-o cu macheta unui tanc, amplasată pe o maşină.

Pornind de la această comemorare, „Memorial 90” reface firul violenţei din acea noapte din 1989. Pe lângă vocile martorilor prezenţi atunci, documentarul aduce şi intervenţia lui Doru Mărieş, președintele Asociației 21 Decembrie din București.

Despre emisiune:
Memorial ’90
investighează evenimentele care au urmat Revoluţiei din 1989. Schimbarea clasei politice, reformele, cât şi eşecurile anului 90 sunt prezentate şi analizate de echipa TVR; echipă care a realizat, printre altele, Memorialul Durerii şi Rezistenţa prin Cultură. Personalităţi politice, istorici sau simpli martori recompun evenimentele care au marcat pentru totdeauna, evoluţia României.

Photo credit (2): Europa Liberă (RFE/RL)

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

23:55 Arthur 3: războiul celor două lumi (R)

Film * Arthur 3: războiul celor două lumi (Arthur 3: the war of the two worlds-Franţa, 2010)

Regia: Luc Besson

Cu: Freddie Highmore, Mia Farrow, Ron Crawford, Selene Gomez

*Film de aventuri.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Cap Compas: Devotio | VIDEO

Cap Compas: Devotio | VIDEO

publicat: duminică, 05 mai 2024

Orașul care i-a fascinat pe călătorii de orice religie este încă o surpriză ori de câte ori te întorci aici. Iar dacă ar fi să răscolești cărți ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...

 

#tvr2