loader
Foto

25 de ani de la Revoluţie: „Bucureşti – oraşul martir”

Noua serie de documentare „ Memorial ’90 ” a prezentat, pe 18 octombrie, episodul „Bucureşti – oraşul martir” dedicat evenimentelor din noaptea de 21 decembrie 1989.

 

Memorial ‘90

Ediţia este disponibilă pe TVR+

„Pentru Ceauşescu, acel Balcon şi acea Piaţă constituiseră ani de-a rândul un simbol al puterii sale absolute, de necontestat. Gestul unora dintre manifestanţi de a-l huidui pur şi simplu l-a paralizat şi l-a pus în situaţia de a nu mai avea practic nici un fel de reacţie" (Mihail M. Andreescu, Ion Bucur, "Revoluţia Română în Bucureşti")

În preajma împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din 1989, TVR 2 a difuzat al doilea episod al seriei Memorial ’90, acesta fiind dedicat evenimentelor din 21 şi 22 decembrie. Personaje politice, istorici şi martori cheie analizează şi interpretează – chiar şi sub semnul întrebării  - faptele care au dus, în final, la căderea regimului comunist.

Pe 21 decembrie, 1989, în contextul evenimentelor de la Timişoara, Nicolae Ceauşescu programează o adunare populară  la care au participat muncitori din fabricile şi uzinele din Bucureşti. La ora 12:00, aproximativ 100.000 de oameni, cu pancarte prin care condamnau protestele din Timişoara şi îl susţineau pe dictator şi Partidul Comunist Român, îl ascultau pe Ceauşescu.

Dar la un anumit moment, pentru prima dată în 25 de ani, din  mulţime a răzbătut un vuiet. Ceauşescu a rămas uimit, neînţelegând ce se întâmplă. A rostit de câteva ori „Alo!”, iar în acest interval, transmisiunea TV a fost întreruptă.

În jurul orei 18:20, manifestanţii construiesc o baricadă formată din autoturisme, containere metalice şi mobilier de la restaurantul Dunărea. Militarii atacă mulţimea, demonstranţii sunt loviţi, se operează arestări. Represiunea baricadei a început. Transportatoarele blindate au intrat cu viteză în manifestanţii din zona restaurantului Dunărea. S-au aruncat cu grenade lacrimogene, s-au aprins camioanele de la baricadă.  La 23:50 se trăgea cu foc automat, iar uslaşii au intrat în acţiune.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

 

#tvr2