loader
Foto

Galerie foto

Venirea iernii: „Anul îmbătrânește și este un semn de înțelepciune”

În ediţia din această săptămână, Grigore Leşe ne-a vorbit – împreună cu invitaţii săi – despre semnificaţiile şi tradiţiile româneşti legate de venirea iernii. Duminică, de la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Grigore Leşe

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De Sfântul Andrei a început Lunga Noapte de Iarnă, o noapte cât un anotimp care va ține până de Dragobete, ziua lui Dragomir cel Beat de Dragoste. Anul îmbătrânește și este un semn de înțelepciune. Dăinuie de dinainte de nașterea lumii. Împreună cu copacul, este imaginea nemuririi. Asistăm la o evoluție cerească. Moarte și regenerare. Timpul este un vrăjmaș, ne roade inima, este o învârtire, o luptă împotriva morții, o luptă pentru veșnicie.

„A ieși din timp înseamnă a ieși cu totul din rânduiala cerească, pentru a intra într-o altă rânduială, într-o altă lume. Pământul dă viața și o ia înapoi, pământul cere morți pentru a se hrăni. Pământul este doică și mamă. El naște, hrănește, rodește chipuri vii, este arena neînțelegerilor omenești. Dar vine ofranda încântătoare, podoaba, arma magiei, iedera care înzdrăvenește viața, vindecă, întramă, trezește și asigură credința veșnicei reîntoarceri”, spune Grigore Leşe.

Vorbim despre Lunga Noapte de Iarnă cu actriţa şi scriitoarea Ioana Crăciunescu, etnologul Varvara Buzilă, Iuliana Gorea-Costin, diplomat și om politic din Republica Moldova, şi ascultăm vocile celor din Grupul Moştenitorii din Chişinău.

***

Un nou sezon „Drumul lui Leşe” la TVR 2:

Din 18 octombrie vă aștept din nou pe «Drumul lui Leșe». Să ne rezemăm de vânt și să ascultăm sub aripile lui povești și hori de demult. Vom cunoaște oameni care simt și transmit stări speciale, oameni care trăiesc în rost, oameni care s-au strămutat în medii universitare și au dus cu ei dimensiunea spirituală a satului. Ne vom lumina prin dialog și vom da ritm anotimpurilor prin muzici și povești tălmăcite de oameni cu aură împărătească”, continuă Grigore Leşe.”

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

14:35 Primavara amintirilor

*Scenete umoristice

15:00 Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2