loader
Foto

Galerie foto

Urările şi colindele satelor româneşti se aud la „Popasuri folclorice”

Intrăm în spiritul sărbătorilor, iar sâmbătă, 19 decembrie, au venit colindătorii din Cluj, Prahova, Alba și Dâmboviţa. Pe TVR 2 şi TVR+, de la ora 17:00.

 

MIRUNA IONESCU
Popasuri folclorice

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Vin colindătorii! Cu flori dalbe și leru-i ler, cu clinchete de zurgălai și crenguțe de brad în mână, călăuziți de lumina stelei de la răsărit, vin să vestească că „Într-o iarnă albă s-a născut/ Ca un fuior de argint s-a plămădit/ În scutec alb fost-a înfășat/ Acela făr’ de păcat”.

Purtând cojoace, bunzi și traiste, vin în cete, cu pasul apăsat, trăind cu emoție această bucurie a colindatului. Căci nu există o altă vestire mai frumoasă ca cea a Nașterii Domnului! Sunt întâmpinați de gazdă așa cum cere datina cu mere si covrigi. La lumina lunii, în gerul aprig al iernii colindul lor spune povestea poveștilor, adevărul adevărului.

Invitaţii emisiunii de sâmbătă, 19 decembrie, sunt Sofia Vicoveanca, Mariana şi Adriana Anghel şi Cornel Borza. Ei vor fi acompaniaţi de cetele de colindători din Cluj, Prahova, Alba sau Dâmboviţa.

„În fiecare an perioada sărbătorilor creează multă emoție și pentru mine ca producător. De 20 de ani de când lucrez în Televiziunea Română, m-am întâlnit cu această perioadă a sărbătorilor de iarnă, însă fiecare an vine cu încărcătura  lui emoțională, creeată de colindele și cetele de colindători, pe care le descopăr și le promovez în emisiunea Popasuri Folclorice. Și în acest an într-un cadru feeric, de poveste, – la Hanul lui Manuc,  am adus colindători din aproape toate zonele țării, cu urări și colinde vechi, ce se auzeau cândva în satele românești. Aprindeti luminile, deschideti-vă sufletele și primiți colindătorii”, spune Maria Tănase Marin, producătoarea emisiunii.

Despre emisiune:

O dată pe săptămână, TVR 2 vine să întâmpine nevoia de revigorare a tot ce înseamnă lumea satului românesc. „Emisiunea Popasuri folclorice  scoate la lumină un patrimoniu extrem de bogat spiritual şi material, promovând  zonele etnofolclorice ale ţării într-un mod inedit şi atractiv, înglobând spiritualitatea şi valorile creative şi interpretative, transmise din generaţie în generaţie”, spune producătoarea emisiunii, Maria Tănase Marin.

***


Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

12:30 Cap compas

* De la Parga la Preveza Redifuzare

Producător: Elena Dinu

 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2