loader
Foto

Galerie foto

Ultimul flaşnetar al Bucureştiului vine duminică pe „Drumul lui Leşe”

Intrăm în atmosfera şi muzica veacurilor trecute împreună cu Vasile Enişor, ultimul flaşnetar de pe străzile Bucureştiului. De la ora 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Grigore Leşe

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

Drumul lui Leșe din 17 mai a adus un personaj cu totul și cu totul special. Pe Vasile Enişor, ultimul flaşnetar al Bucureştiului, îl vedem mereu plimbându-se agale pe străduţele labirintice din Centrul Vechi, mereu cu frac, baston, joben şi papagali ce îţi arată necruţători norocul şi ursita.

Flașneta a apărut în Italia secolului al XVIII-lea, devenind populară în Franţa un veac mai târziu, unde era utilizată de cântăreţi ambulanţi. La noi, a vrăjit generaţii întregi, ferecând şi desferecând inimi şi destine. De sute de ani, jonglerii străbat Europa. Înainte vreme era artiști ambulanți de origine modestă, care se produceau în piețe, la bâlciuri, la răspântii.

Acrobați, dansatori, dresori de animale, cântăreți și scamatori, repertoriul lor era rudimentar, purtau prin lume cântece de dragoste și de vitejie pe texte populare. Cu timpul, au fost influențați de trubaduri, rafinându-și stilul. Aflăm istoria muzicii străzii cu al doilea invitat al emisiunii, academicianul Răzvan Theodorescu.

„La Paris, Londra, Roma sau Madrid artiștii stradali sunt sarea și piperul locului. Ei există și în București. Descoperim împreună lumea lui Vasile Enişor, ultimul flaşnetar”, spune Grigore Leşe, gazda emisiunii de pe TVR 2.

***

Despre emisiune

Din 12 octombrie 2014, „Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

 

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

12:40 Teleshopping

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2