loader
Foto

Galerie foto

TVR 2 difuzează documentarul „Piaţa Universităţii – pas cu pas”

La un sfert de veac de la alegerile din 20 mai 1990, ținute într-o zi  în care ortodocşii au sărbătorit Duminica Orbului, TVR 2 v-a propus miercuri, de la ora 19:00, un documentar despre fenomenul Piaţa Universităţii.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

La 25 de ani distanţă, fenomenul Piaţa Universităţii a fost un eveniment al istoriei recente care a antrenat solidarități  și fracturi social-politice într-un conflict ce ar fi putut genera un adevărat război civil într-o societate ce abia bâjbâia  drumul spre democraţie.

Astazi, când România este membră a Uniunii Europene și construiește o democrație reală, am putea crede că framântările de  atunci au  fost firești într-o țară abia ieșită cu prețul jertfei a două  mii de oameni din marasmul totalitar, dar tragedia mineriadei din 13-15 iunie 1990, soldată  la rându-i  cu victime, reclamă cu stringență asumarea unor responsabilități din partea celor care au generat acele violențe terifiante.

„Am ales, de data aceasta, să construim un discurs filmic, structurat pe confesiunea cu valoare  de depoziție  a lui Marian Munteanu, președintele  Ligii Studenților în timpul acelor  evenimente dramatice, agresat de mineri şi arestat vreo  două luni de  autoritățile  de  atunci, eliberat  în urma  protestelor forurilor  democratice internaționale precum  și a  mitingurilor  de  solidaritate a studenților  din Bucuresti, Iași, Clu-Napoca  si Timișoara. Ne  asumăm riscul acestei perspective unilaterale,dar ea poate  oferi  clarificări necesare și deschide o portiță spre adevăr. Poate!”, spune Radu Găină, realizatorul TVR al documentarului.

Când o mână de oameni au blocat Piaţa Universităţii pe 22 aprilie 1990, după o manifestaţie împotriva FSN, nu şi-a imaginat nimeni că acesta va deveni momentul zero al unui adevărat fenomen. 53 de zile şi nopţi la rând, zeci de mii de oameni s-au întors în locul unde începuse sfârşitul regimului Ceauşescu şi au cerut despărţirea definitivă de comunism: alegeri libere, aplicarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, o presă independentă, pedepsirea celor vinovaţi de morţile din decembrie 1989.

În urma alergerilor din 20 mai 1990,  Ion Iliescu a obţinut 12.232.498 de voturi, reprezentând 85,07% din voturi. Pe locul al doilea s-a situat liberalul Radu Câmpeanu, cu 1.529.188 de voturi (10,64%),  al treilea candidat înscris, ţărănistul Ion Raţiu, a obţinut 617.007 voturi (4,29%).

6:15 Cum vă merge ? (R)

Producător: Cătălin Heson

(Reluare)

6:40 Teleshopping

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2