loader
Foto

Galerie foto

TVR 2 comemorează 75 de ani de la moartea dramaturgului Mihail Bulgakov

Piesa „Cabala bigoților”, pusă în scenă la Teatrul Național din Iași în 1995 de Horea Popescu a fost preluată de TVR 3 ani mai târziu, în regia lui Eugen Todoran. Ea a fost difuzată pe  9 martie, de la 19:45.

 

În 10 martie se aniversează 75 de ani de la dispariția  lui Mihail Bulgakov, romancier și dramaturg sovietic de origine ucraineană, o voce realistă și plină de umor, dar și un critic tranșant al realității sovietice. „Cabala bigoților”, pusă în scenă la Teatrul Național din Iași în 1995 de Horea Popescu a fost preluată de TVR trei ani mai târziu, în regia lui Eugen Todoran.

„Cabala bigoților” este un text inspirat de un eveniment ce ține atât de istoria teatrului, cât și de istoria Franței, cu trimiteri clare către prezentul sovietic al anilor 30. Jucată în premieră absolută în anul 1936, "Cabala bigoţilor" vorbeşte şi astăzi despre drama Creatorului într-o societate autocrată. Destinul tragic al lui Molière, personajul principal al piesei, este doar pretextul dramei lui Bulgakov. Preţul îndrăznelii artistului de a se opune moralei timpului său se plăteşte, adesea, cu viaţă.

„Cabala bigoților” povestește ultimele zile ale actorului – dramaturg Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut sub numele de Molière, zile în care intră în conflict cu Regele Soare, Ludovic al XIV-lea. Bulgakov se identifică profund cu autorul francez din sec XVII. Molière este un alter ego al scriitorului cu un destin paralel cu al său.

„Dincolo de meșteșugul dramaturgic”, spune Mirra Ginsburg, traducătoarea lui Bulgakov în engleză, „pe cei doi oameni îi unește, peste secole, mult mai mult. Amândoi au un ochi atent pentru satiră, capacitatea infinită de a surprinde, în orice situație, simultan absurdul și comicul, răutatea și grotescul. Amândoi au trăit și au scris în societăți autocratice, amândoi au fost neînfricați și s-au dovedit neînfricați și nu au acceptat compromisul în felul în care au povestit ceea ce vedeau, stârnind, cu fiecare nouă scriere, adevărate furtuni. Dar, mai ales, amândoi au împărțit aceeași boală incurabilă – pasiunea pentru teatru.”

În virtutea acestei pasiuni „incurabile” pentru teatru, Casa de producție a TVR a propus spre difuzare, din Arhiva de Aur, spectacolul montat la Teatrul Național din Iași de regizorul Horea Popescu cu actori remarcabili ai scenei ieșene - Sergiu Tudose (Moliere), Petre Ciubotaru (Jean-Jacques Bouton), Livia Iorga, care a debutat cu acest rol, (Armande Bejart) sau  Mihaela Arsenescu Werner (Madelaine Bejart).

Cabala bigoților

În distribuţie: Mihaela Arsenescu Werner, Livia Iorga, Ruxandra Bucescu, Adi Carauleanu, Constantin Pușcașu, Radu Ghilaș, Daniel Busuioc, Petru Ciubotaru, Emil Coșeru, Adrian Paduraru, Florin Mircea, Valentin Ionescu, Ion Săpdaru, Cătălin Tudor Manea, Anne-Marie Chertic, Doru Zaharia, Constantin Avădanei, Gelu Zaharia, Costin Gavaza,  Sergiu Tudose.

Traducere Leonida Teodorescu,  Regia Horea Popescu, Scenografia décor Florica Popescu- Fărcășanu,  Scenografie costume Romana Preoteasa.

Regia TV Eugen Todoran

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

 

1:35 Dincolo de porţile palatelor (R)

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante aleconstructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rolstrategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2