loader
Foto

„Totul pentru front, totul pentru victorie”

Sâmbătă, 13 iunie, seria de documentare „România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial” a prezentat participarea armatei române pe fronturile din Ungaria şi Slovacia.

 

România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pe 12 septembrie, ţara semnează armistiţiul cu Naţiunile Unite, luându-şi obligaţia de a contribui cu 38 de divizii, astfel că în ofensiva pentru eliberarea Transilvaniei şi Banatului au acţionat Armata a 4-a şi Armata 1 Română. Efectivele armatei continuă lupta alături de Aliaţia şi participă la eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei, pentru care a mobilizat  în jur de 567.000 de soldați.

Cele mai grele lupte s-au dat în asediul Budapestei și în munții Tatra, ele fiind soldate cu mari pierderi de vieți omenești. Pentru eliberarea Budapestei, Corpul 7 armată a pierdut 10.708 militari morți, răniți și dispăruți dintre care 365 de ofițeri. În Cehoslovacia, Armata Română, acționând alături de Armata Sovietică, a început operaţiunile militare pe 18 decembrie 1944 până la 12 mai 1945. Au participat 248.450 de militari români din (dintre care au murit 67.495).

Cu un efectiv de peste 560.000 de militari, din care au murit peste 169.822, Armata Română a parcurs peste 1.700 kilometri de la Marea Neagră până în cadrilaterul Boemiei, a eliberat peste 200.000 de kilometric pătraţi de sub ocupația străină și a eliberat peste 3.821 de localități, dintre care 53 de mari orașe. Ostașii români au provocat inamicului pierderi echivalând cu 15 divizii.

La 9 mai 1945, când războiul s-a încheiat cu victoria Națiunilor Unite, Armata Română se găsea în apropiere de Praga și în estul Austriei.

Documentar de Nicoleta Epure şi Ileana Puzdreac. Producător dr. Filaret Acatrinei.

Foto: (c) RADOR / Arhiva AGERPRES

***

Despre „România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial”

De la evoluţia relaţiilor internaţionale, până la schimbările de regim şi cele mai importante bătălii de pe fronturi, noul documentar de pe TVR 2 vă prezintă istoria României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1938 până la sfârşit, în 1945.

Bazat pe imagini rare din arhiva TVR şi ANF, documentarul va prezenta şi analiza de-a lungul celor 14 ediţii diverse teme precum pactul Ribentropp-Molotov, regimul mareşalului Ion Antonescu, epoca domniei regelui Carol al II-lea sau venirea la putere a comuniştilor. Imaginile sunt susţinute de intervenţiile specialiştilor care comentează diverse aspecte şi momente ale războiului, din punct de vedere politic, militar, economic sau al vieţii cotidiene. Astfel printre invitaţi se vor număra: col. dr. Petre Otu (istoric militar), prof. Dr. Cristian Troncotă (istoric al serviciilor secrete), Wilfried H. Lang (Germania) (analist economic, specialist în problemele petrolului), acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici şi alţii.

6:40 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2