loader
Foto

Timişoara, oraşul-simbol al Revoluţiei din ‘89

„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!” a devenit una din lozincile cele mai strigate. Sâmbătă, la „Memorial 90” am vorbit despre rolul pe care l-a jucat Timișoara în timpul Revoluţiei şi cum a reuşit să devină primul oraş liber. De la 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Memorial ‘90

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Pe 10 decembrie, pastorul reformat László Tőkés își anunța enoriașii că urma să fie evacuat de Miliție, deci nu va mai putea ține următoarea slujbă. Fusese anunţat că va fi transferat de la Timişoara la o parohie din satul Mineu (Sălaj) şi şi-a rugat enoriaşii să îl sprijine în încercarea de a se opune acestei decizii de evacuare. În noaptea de 10-11 decembrie, pe străzile Timișoarei apareau primele manifeste cu un mesaj anti-ceaușist.

Cinci zile mai târziu, încă de dimineaţă, în jurul casei prohiale din Piaţa Maria, au început să se strângă enoriaşii Bisericii Reformate, ca la ora 16:00 să să strângă peste 100 de oameni.  Numărul acesta a crescut treptat, iar 17 decembrie – cea de-a treia zi de proteste – urma să devină ziua primelor victime ale Revoluţiei. Ca să intimideze populaţia Timişoarei, autorităţile organizează o defilare militară, însă populaţia nu a părăsit străzile, astfel că la ora 15.00, aceeaşi zi, manifestanţii intră în Comitetul Central Timiş al PCR şi aruncă pe geamuri tablouri reprezentându-l pe dictator, cărţi şi steagurile partidului.

Au avut loc ciocniri între demonstranţi şi Armată, iar primii au incendiat un automobil. Maiorul Vasile Joiţoiu a deschis focul cu o armă automată şi s-a tras în rafale. Au căzut primele victime.  Pe la 19:15, fără nici un avertisment, s-a deschis focul în toate direcţiile. Trupele de Miliţie şi de Securitate patrulează toată noaptea. Patrulele mobile deschid focul din mers în Piaţa Operei, Calea Girocului, Calea Aradului, Calea Şagului, Calea Buziaşului, podul Decebal, Piaţa Traian, Gara de Nord a Timişoarei.

„Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!”, a devenit una din lozincile cele mai strigate. Faptul că aici a debutat revoluția i-a conferit Timișoarei rolul de înaintemergătror al manifestărilor pro-democrație ulterioare. Sâmbătă, de la ora 16:00, participanţii la Revoluţia din Timişoara vorbesc la „Memorial 90” despre cele mai importante evenimente care s-au întâmplat în oraşul lor, încercând astfel să creioneze rolul pe care oraşul lor l-a avut în declanşarea întregii Revoluţii.


Despre emisiune: Format din 12 episoade, Memorial ’90 investighează evenimentele care au urmat Revoluţiei din 1989. Schimbarea clasei politice, reformele, cât şi eşecurile anului 90 sunt prezentate şi analizate de echipa TVR; echipă care a realizat, printre altele, Memorialul Durerii şi Rezistenţa prin Cultură. Personalităţi politice, istorici sau simpli martori recompun evenimentele care au marcat pentru totdeauna, evoluţia României.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:25 România…în bucate (R)

TVR Cluj

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)

7:50 Documentar 360°GEO

* Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Redifuzare

*Reflexii aurii, calde, o suprafaţă fără nicio asperitate: aşa arată perla perfectă a scoicii Pinctada Maxima. Preţul său: câteva mii de euro. În natură, doar o scoică din 20.000 poate produce o perlă de o asemenea frumuseţe.

De aceea, în arhipelagul Palawan din Filipine s-au înfiinţat ferme de perle, ce au venituri de mai multe milioane de euro pe an, datorate cercetărilor de laborator şi unei politici de personal foarte strictă.

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Corina Feleagă

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2