loader
Foto

Galerie foto

Tiberiu Soare pune sub semnul dezbaterii mitul Gică Petrescu

Bodo- Proncosul vine sâmbătă, 16 mai, la „Mituri muzicale româneşti” , şi aduce argumente în susţinerea mitului Gică Petrescu. La colţul opus se află „demitizatorul” Bogdan Tudor, iar Silviu Biriş ne va acompania muzical. De la 17:00, la TVR2 şi TVR+.

 

Tiberiu Soare
MITURI MUZICALE ROMÂNEŞTI

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

Anul aceste se împlinesc 100 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai cunoscute voci ale muzicii româneşti. Născut la 2 aprilie 2015, Gică Petrescu a rămas în mentalul colectiv drept legenda „muzicii de pahar”.

Dirijorul Tiberiu Soare – gazda emisiunii „Mituri muzicale româneşti” – vă invită împreună cu invitaţii săi la o discuţie despre muzica, talentul şi moştenirea celui care a lansat mai bine de 1500 de piese în cei 70 de ani de carieră.

„Sâmbătă avem o emisiune dedicată celui mai îndrăgit cântăreţ de muzică de petrecere, legenda «muzicii de pahar», artistul care a fermecat cu glasul său generaţii întregi”, ne spune Mihai Răzuş, realizatorul TVR al ediţiei de sâmbătă.

Gică Petrescu primeşte o educaţie aleasă într-un mediu intelectual, a studiat muzica de mic, îndrumat de mama lui şi vorbea la perfecţie franceza. La 15 ani se urca pentru prima dată pe scena şi – deşi face doi ani la Facultatea de Drept, decide să renunţe în favoare muzicii, „decât să ajungi avocăţel mediocru mai bine apucă-te serios de muzică”, i-a spus tatăl său.

Primul „contract de diseur” l-a avut la grădina restaurant Princiar de pe şoseaua Kiseleff. Atunci avea 18 ani si un repertoriu de 60 de cântece, tangouri şi romanţe. În anul 1933 este angajat oficial ca solist vocal, la localul de lux occidental Galeries Lafayette cântând cu Orchestra James Kok. Avea 18 ani şi cu mult curaj ataca eşalonul de aur al idolilor de atunci: Cristian Vasile, Titi Botez sau Jean Moscopol.

În anul 1937, afişele elegantului Cazinou de Sinaia îl anunţa cu litere uriaşe, ca solist în celebra Orchestră de jazz a lui Dinu Şerbănescu. Un an mai târziu, în România lua fiinţă Casa de discuri Electrecord, iar  Gică Petrescu va colabora decenii la rând, înregistrând cântece de muzică uşoară, romanţe, cântece populare şi cântece de petrecere.

 

Despre emisiune:

În fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, dirijorul Tiberiu Soare – moderatorul emisiunii – pune sub semnul dezbaterii câte un mit muzical, iar invitatul din platou va juca rolul de „susţinător” al mitului.  Discuţia va fi documentată de filme la temă, de declaraţii inedite ale fanilor... dar şi de „distrugătorul de mituri” al ediției. Echipa noii emisiuni de pe TVR 2 este formată din realizatorii Doru Ionescu, Nicu Cosma, Carmen Movileanu, Valentina Băinţan, Cristi Păunescu, Mihai Răzuş, dar şi regizorul Radu Mardari.


Prin „Mituri muzicale româneşti”, Televiziunea Română poate să îşi facă un titlu de glorie „realizând o serie de emisiuni dedicate acestor ambasadori ai muzicii româneşti, valorificând astfel materialele de arhivă”, spune Daniela Mitache, producătoarea TVR a emisiunii.

13:30 Festivalul Internaţional de Circ de la Monte Carlo

(43Rd International Circus Festival Of Monte-Carlo), Franta, 2019

*Editia 43 *Partea intai

Redactor : Stefan Asavei

14:35 Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante aleconstructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rolstrategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

*Ep.3: Baden-Württemberg-Germania

Vizităm perla coroanei a regiunii Şvabia Alb-castelul Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, dar şi pe cel din apropiere-Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constanţa.

Redactor: Ştefan Asavei

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2