loader
Foto

Galerie foto

Televiziunea Română transmite Gala premiilor Uniunii Scriitorilor

TVR 2, TVR HD şi TVR+ au transmis sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 19.00, Gala premiilor Uniunii Scriitorilor – desfăşurată în 31 august, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I“ din Bucureşti.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Manifestarea devenită deja tradiţională a avut loc, în prezenţa ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, şi a reunit cele mai bune cărţi din literatura română din 2014, dimpreună cu autorii lor. Ca partener tradiţional, Televiziunea Română a înregistrat întreaga Gală şi aduce şi în acest an cele mai importante momente de pe parcursul evenimentului al cărui amfitrion a fost acad. Nicolae Manolescu, preşedintele USR.

Printre câştigătorii premiilor Uniunii Scriitorilor din România (USR) pe anul 2014 s-au numărat Matei Vişniec (Cartea de Teatru), Aurel Pantea (Cartea de Poezie), la categoria Premiu special, au fost alese câştigătoare Gabriela Adameşteanu, pentru volumul Anii romantici (editura Polirom), şi Adela Petrescu, pentru ediţia integrală a cărţii Jurnal de Radu Petrescu (editura Paralela 45).  Istoricului literar Paul Cornea i-a fost decernat Premiul Naţional al Uniunii Scriitorilor din România. Distincţia i-a fost oferită de ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu.

Juriul – format din Ioan Holban, Ion Bogdan Lefter, Irina Petraş, Gabriela Gheorghişor, Cristina Chevereşan, Vasile Spiridon şi Răzvan Voncu – a stabilit cîştigătorii la categoriile: Cartea de poezie, Cartea de proză, Cartea de teatru, Cartea de critică, eseu şi istorie literară, Cartea de debut, Cartea pentru copii şi tineret, Traduceri, Premiul Fundaţiei „Andrei Bantaş“ (pentru traduceri din limba engleză), Premiul pentru Literatură în limbi ale minorităţilor, Premiul Naţional şi Premiul Special.

Foto credit: Philippe Andre (Matei Vişniec), rfi.ro (Nicolae Manolescu)

12:30 Duminica filmului românesc

* Moromeţii -România, 1988

Regia: Stere Gulea

Cu: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Dorel Vişan

*Dramă, ecranizare a romanului omonim de Marin Preda. Povestea destrămării unei familii țărăneşti tradiţionale, pe fondul unor mutaţii sociale ireversibile care au loc în anii '30 ai secolului XX, în ciuda încercărilor disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a-i ţine împreună pe toţi membrii familiei şi a nu-şi vinde din pământ.

Redactor: Gabriela Onea

15:00 Drag de România mea!

Sezon Nou

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2