loader
Foto

Telecinemateca difuzează „Omul invizibil”, filmul-cult al genului thriller

Realizat în 1933 de James Whale, „The Invisible man” este ecranizarea romanului cu acelaşi nume de H.G Wells şi este considerat drept unul dintre cele mai bune filme ale genului.  Filmul s-a difuzat, miercuri, 18 februarie, de la 20:10, la TVR 2.

 

Un străin misterios, cu faţa acoperită de bandaje şi cu ochelari fumurii la ochi, închiriază o cameră la un han din orăşelul englezesc Ipping, cerând să nu fie deranjat. Bărbatul se ascunde de ochii lumii, până în ziua în care menajera intră pe neaşteptate în camera lui şi descoperă îngrozită că ciudatul chiriaş pare să n-aibă cap! De fapt, străinul este un genial om de ştiinţă pe nume Jack Griffin (Claude Rains), care a reuşit să inventeze în laborator formula invizibilităţii corpului uman. Însă experimentul îl transformă pe Griffin într-un individ periculos şi lacom de putere.

Bazat pe romanul scriitorului H.G. Wells din 1897, „Omul invizibil” este regizat de James Whale, un titan al cinematografiei horror, el fiind şi cel care a realizat „Frankenstein” (1931), „The Old Dark House” (1932), şi „Bride of Frankenstein” (1935). La vreme respectivă, the New York Times spunea despre „Omul invizibil” că este cel mai bun film al casei Universal pictures după premiera peliculei Frankenstein, iar Institutul de Film American a inclus opera lui Whale în „100 cele mai bune filme Thriller” şi „q10 cele mai bune SF”. De asemenea, Whale a primit Premiul Special la Festivalul de Film de la Veneţia.

Pentru Claude Rains, actorul de origine britanică, „Omul invizibil” a fost filmul care l-a promovat pe scena cinematografiei americane, iar de-a lungul celor 46 ani de carieră a jucat în filme clasice precum „The Adventures of Robin Hood” (1938), „Mr. Smith Goes to Washington” (1939), „The Wolf Man” (1941), „Casablanca” (1942), „Notorious” (1946).

Partenera feminină din film a lui Claude Rains este actriţa americană Gloria Stewart, una dintre cele mai populare actriţe ale anilor ’30, care de-a lungul carierei, a mai colaborat cu Whale şi la thriller-ul „The Old Dark House” . La 87 de ani, ea a revenit în prim planul criticilor de film după apariţia ei în rolul secundar din filmul „Titanic” (1998) al lui James Cameron. Pentru interpretarea personajului Old Rose, Gloria a fost nominalizată la premiile Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. A fost cea mai în vârstă actriţă care să fi primit vreodată această nominalizare.

22:00 Numele Trandafirului

Film* Numele trandafirului (Il nome della rosa-Italia, Germania, 2019) PREMIERĂ

*Partea a patra (din 4)

Regia: Giacomo Battiato

Cu: John Turturro, Rupert Everett, Damian Hardung, Fabrizio Bentivoglio

* Miniserie, dramă-adaptare a romanului omonim de Umberto Eco. În 1327, Papa Ioan al XXII-lea şi Ludovic IV de Bavaria sunt în război. Pe fondul conflictului deschis dintre Biserică şi puterea politică, călugărul franciscan William of Baskerville (John Turturro) şi tânărul novice Adso of Melk (Damian Hardung) sosesc la o abaţie benedictină izolată, din nordul Italiei, pentru a participa la o dezbatere importantă. Abatele îl roagă pe William, cunoscut drept o minte luminată, să cerceteze moartea misterioasă a unui tânăr călugăr. În scurt timp, incidentele tragice încep să se ţină lanţ, iar Inchiziţia intervine prin reprezentatul său, Bernard Gui (Rupert Everett), împiedicând căutarea adevărului.

*

Redactor Adriana Vulpe

23:55 Rivalii (R)

Rivalii

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Andreea Baciu, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Mirela Vasile

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2