loader
Foto

Galerie foto

Stefan Hell, un savant de excepţie

Marţi, 22 decembrie, urmăriţi un documentar de excepţie despre cercetătorul german de origine română, Stefan Hell, laureatul Nobel pentru Chimie în 2014. De la ora 19:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat în anul 2014 fizicianului german Stefan Walter Hell alături de cercetătorii Eric Betzig și William Moerner, ambii din SUA, pentru realizările lor în domeniul microscopiei optice.

Stefan Hell, director pentru chimie biofizicală la Institutul Max-Planck de la Gottingen și șef de departament la centrul de cercetare oncologică de la Heidelberg, s-a născut la 23 decembrie 1962 la Arad dintr-o familie de șvabi bănățeni.

Primul an de gimnaziu l-a absolvit la prestigiosul liceul german „Nikolaus Lenau” din Timișoara după care a părăsit România împreună cu părinții în 1978, la vârsta de 15 ani. Stabilit la Ludwigshafen, Stefan Hell termină liceul cu un an înainte de termen din cauza pregătirii de care avusese parte în România nu numai la matematică, fizică și chimie, dar și la cursurile de .... germană.

Deja în timpul studiilor de fizică la Universitatea din Heidelberg încheiate cu doctoratul obținut în 1990, tânărul cercetător a început să se intereseze de probleme de optică. Provocat de acceptul unanim de care se bucura în lumea științifică formula fizicianului Ernst Abbe enunțată în 1873 conform căreia este imposibil să se discearnă structuri mai mici de 200 de nanometri cu ajutorul microscopiei optice, Stefan Hell era ferm convins că această problemă poate fi rezolvată. Din cauză că teza lui era considerată absurdă și imposibil de realizat de către comunitatea universitară, Hell s-a văzut nevoit să străbată un drum lung și anevoios al carierei sale.

Marea șansă de a opera cercetările necesare dovedirii justeței tezei sale îndrăznețe i s-a oferit lui Stefan Hell la Universitatea din Turku, Finlanda. Reîntors în Germania dupa stagiul finlandez, i s-a încredințat în cele din urmă un post la Instititul Max-Planck din Gottingen. Acolo a găsit în sfârșit condițiile de lucru care îi permiteau ca în anul 2000 să facă o nouă descoperire revoluționară-microscopia STED prin care a inaugurat un domeniu nou în microscopie printr-o rezoluție de ordinul nanometrilor.

Cercetările sale deschid căi absolut noi în domeniul medicinii, de exemplu în investigarea unor boli precum cancerul sau Alzheimer. De la descoperirea microscopiei STED i-a venit și recunoașterea, profesorul Stefan Hell obținând o serie importantă de premii, încununată în cele din urmă cu premiul Nobel.

Documentarul „Stefan Hell, un savant de excepţie” a fost realizat de Cristian Amza, după un scenariu de dr. Anneli Ute Gabanyi, cu producătorul Filaret Acatrinei.

11:00 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Silvia Ionescu

Redactor Dana Ilie

din 14 mai //

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2