loader
Foto

Galerie foto

Spectacolul fascinant al planetei vine la TVR

În această săptămână, pe TVR 2 şi TVR HD urmăriţi trei documentare din America de Sud, Taiwan şi Rusia, realizate de jurnaliştii Arte France. De la ora 19:00, luni, marţi şi joi.

 

Sarea incaşilor (luni, 4 ianuarie, ora 19:00)

Salinele  din Maras, aflate pe platoul înalt al Anzilor peruvieni, formează un vast şi complex labirint la mai bine de 3000 de metri înlţime. În inima acestor peisaje montane – care sunt printre cele mai frumoase din America de Sud – jurnalistul Andrea Oster se întâlneşte cu o familie de muncitori la mine.

La Maras sunt mii de bazine – construite de localnici – care adună apa sărată caldă ce iese din munţi. Din momentul în care apa s-a evaporat, la fund rămâne o preţioasă crustă albă: aurul alb al incaşilor. Urmaşii lor folosesc aceleaşi metode tradiţionale. (Le sel des Incas, Franţa-Germania, 2009)

Taipei 101-Aproape de cerul Taiwanului (marţi, 5 ianuarie, ora 19:00)

Câteva zile din viaţa Juliei, administrator al celui mai înalt zgârie-nori din Taipei. Taipei 101, gigantic bambus din sticlă şi oţel înalt de 509 metri, domină cerul capitalei taiwaneze. Zilnic, împreună cu alte zece mii de persoane, Julia Han-Li Meng, 45 de ani, pătrunde în acest turn, din care ea cunoaşte în detaliu fiecare dintre cele 101 etaje.

De patru ani ea este administratorul clădirii, veghind în cazul anunţurilor de furtună sau cutremur, asupra turiştilor rătăciţi, penelor de curent sau de climatizare...  (Taipei 101-sous le ciel de taiwan-Franţa-Germania, 2008)

Scufundătorii din Lacul Baikal (joi, 7 ianuarie, ora 19:00)


În sudul Siberiei, sub 25 grade Celsius, Igor Chanaiev și asistenții săi în căutare de omului, un pește rafinat ce se găsește doar în apele Baikal și care susține întreaga regiune înconjurătoare. Igor intră sub gheață printr-o gaură îngustă și se găseşte deodată în mijlocului unui basm. Dar expediția devine rapid o întreprindere periculoasă. (Les plongeurs fous du lac Baikal, Franţa-Germania, 2010)

 

9:00 Ferma

*Anul 25 *Editia 1170

Nu mai aveti loc la oras? Încercati la tară!

Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri.

*SECRETUL REUSITEI-Mostenirea pasiunii pentru agricultură.. va dăinui !.

În multe familii , unde părintii si chiar bunicii sunt absolventi de studii universitare în domeniul agricol, fii au urmat aceeasi cale, continuând afacerea familiei sau făcându-si propria fermă lângă cea a părintilor.

CLUBUL FERMIERILOR ROMÂNI pentru o AGRICULTURĂ PERFORMANTĂ a organizat un program „Tineri lideri pentru agricultură” urmat de absolventii de studii superioare de specialitate de până la 35 de ani, care au părinti cu studii superioare în agricultură si care pot preda exploatatiile agricole ale familiei doar dacă sunt înregistrati deja la APIA. Noua generatie are o viziune actualizată pentru vremurile noastre , cu o deschidere pentru noile reguli si tehnologii, cu idei de business care duc la cresterea competitivitătii si la continuarea afacerilor de familie.

Pe malul Mostiștei, în judetul Călărasi, o fermă condusă de trei generatii de familia Daniliuc, a ajuns acum la 700 de ha de cultură vegetală. Tatăl său Artur, inginer agronom , a predat fiului său ferma, el retrăgându-se la balta sa de pescuit. Fiul, Marcello , născut în Italia, a absolvit facultatea în tară si a urmat si cursurile Programului de la CLUBUL FERMIERILOR ( Tineri lideri). Acestea l-au dus la digitalizarea si gestionarea tuturor proceselor de productie printr-o conexiune simplă la internet, de la dispozitive simple șsi usor de instalat cum ar fi senzori , statii meteorologice, drone sau imagini prin satelit, până la agricultura de precizie.Luarea deciziilor pe baza datelor reale duce la planificarea activitătilor agricole, la eficienta fermei șsi la cresterea profitabilitătii ei.

Viitorul se numeste Digitalizare. Aceasta ne va ajuta în agricultura conservativă. A dotat ferma cu o nouă semănătoare cu o tehnologie strip-tellage, un termen nou în agricultura noastră. Cu ea se fac mai putine treceri pe teren ca să nu se taseze solul , să nu-l răscolească pentru a nu pierde apa prin evaporare, să folosească brăzdarele semănătorii doar la adâncimea la care trebuie pusă sământa. La aceeasi trecere se încorporează si resturile vegetale ( materialul organic) si este plasat si îngrăsământul si sământa, bine testată si certificată. Viteza de lucru este între 9-11 km /h. Avantajele acestei tehnologii-reduce cantitatea de motorină de 2 până la 4 ori, reduce consumul de îngrăsăminte cu până la 50%, îmbunătăteste activitatea microorganismelor din sol șsi micsorează costurile de întretinere a tehnicii agricole si a pretului fortei de muncă.

Pentru cele 700 ha cu cultură mare are hale de depozitare dar șsi pentru adăpostirea utilajelor, pe 1200 mp. Buncărul semănătorii este împărtit pentru îngrăsăminte șsi seminte în proportie de 40 la 60, deci acest ansamblu efectuează simultan trei operatiuni-arat ( cu prelucrarea resturilor vegetale), aplicarea îngrăsămintelor șsi a semintelor. Lucrează indiferent de conditiile meteorologice șsi de starea solului.

Participă:Ing.Florian Ciolacu-dir. executiv C. F. R.

Ing.Marcello Daniliuc-fermier , com. Gurbănesti, jud. Călărasi

Un alt cursant al programelor de la C.F.R., la prima serie de „Antreprenori în agricultură 4.0 „ este Daniel , care cultivă 1300 ha cu 420 ha cu grâu, 100 ha porumb, 100 ha orz , 50 ha orzoaică pentru bere , 30 ha de floarea soarelui iar restul cu rapită.

Este absolvent al Facultătii de Management în agricultură, iar tatăl său Frătilă, inginer agronom, conduce o fermă alăturată.

ȘSi ferma lui Daniel are utilaje de ultimă generatie, de la semănătoarea de tip Strip-Tellage, la două drone pentru diferite tratamente șsi silobeguri de depozitare cu o capacitate de 6000 de tone. A accesat si fonduri europene. Si-ar dori în viitor încă o semănătoare , el făcând si prestări servicii mecanizate. La cei 41 de ani pe care îi are dorinta i se va îndeplini curând.

Digitalizarea si tehnologia folosită în agricuitura conservativă sunt deja realizate , doar vremea șsi vremurile să fie mai bune.

Participă: Ing. Sergiu Daniel Burnel-fermier , com. Padina , jud. Buzău

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

*Pescuit pe lac... Redifuzare

Vă invităm, din nou, alături de noi într-o expediţie marca „Pescar hoinar”... pe lacul Sătic, Ştefan a pescuit de pe mal şi din barcă, în căutarea păstrăvilor. A schimbat năluci, a încercat diverse stiluri de pescuit şi, până la urmă, munca i-a fost răsplătită... driluri pline de adrenalină, acrobaţii, poze frumoase şi eliberări aproape „ca la carte”. La rândul ei, Iulia a pescuit, la crap, pe lacul Tâncabeşti, alături de un francez, îndrăgostit iremediabil de România, Sylvain Remetter. Aventuri... aventuri... momente şi momente-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi amintiri de neuitat.

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2