loader
Foto

Galerie foto

Soprana Nelly Miricioiu, un „rar fenomen vocal al acestui secol”

Duminică, de la ora 19:00, „Memoria exilului românesc” a prezentat povestea artistei Nelly Miricioiu, soprana comparată cu Maria Callas.

 

Memoria exilului românesc

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Descrisă ca un „rar fenomen vocal al acestui secol”, Nelly Miricioiu a impresionat scena muzicală internaţională cu versatilitatea sa – de la bel canto la verissimo.  Muzicologul Rodney Milnes mărturisea în Opera Magazine că „această divă extraordinară poate cânta orice şi o face foarte bine”. „Vocea ei este mai viguroasă ca niciodată”, scriau criticile în 2009.

Nelly Miricioiu a început să cânte de la vârsta de cinci ani şi a fost considerată un copil-minune. La 9 ani studia pianul şi cinci ani mai târziu câştiga prima ei competiţie. În 1972, era cea mai tânără participantă la concursul Francisco Vinas din Barcelona, iar trei ani mai târziu câştiga primul Grand Prix în cadrul competiţiei Maria Callas din Atena.

În 1980, când avea 29 de ani, Nelly părăseşte România şi, după puţin timp, debutează la Scottish Opera din Glasgow cu rolul Violetei din La Traviata.

În octombrie 2006 am fost la Londra să filmez câteva mărturii ale Prințului Charles pentru documentarul  ”Regele Mihai – a 85-a aniversare”.  Știam că Nelly Miricioiu locuiește la Londra, dar, din 1979, când i-am luat un interviu, după ce fusese distinsă cu premiul ”Maria Callas”, nu mai aveam nici o legătură.

Marilena Rotaru, realizatoarea emisiunii „Memoria exilului românesc”, s-a întâlnit cu soprana în capitala Marii Britanii, în timp ce lucra la documentarul ”Regele Mihai – a 85-a aniversare”. „Știam că Nelly Miricioiu locuiește la Londra, dar, din 1979, când i-am luat un interviu, după ce fusese distinsă cu premiul «Maria Callas», nu mai aveam nici o legătură”, povesteşte Marilena Rotaru.

Au urmat două zile de filmări, iar artista i-a dezvăluit realizatoarei universul ei muzical din Londra. „A fost o imensă bucurie să merg cu ea la Covent Garden Royal Opera și să văd dragostea cu care este înconjurată de la portar și mașiniști până la marii  regizori și  interpreți. Apoi pe stradă, era oprită din două în două minute de oameni necunoscuți pentru ea, care o aclamau și-și exprimau prețuirea. I-am cunoscut tot atunci familia extraordinară”, adaugă Marilena Rotaru.

Nelly Miriciou a revenit în 2008 şi 2009 în România la invitaţia realizatoarei de televiziune, pentru a susţine o serie de recitaluri în cadrul ”Saloanelor INMER”,  în colaborare cu Institutul Mațional pentru Memoria Exilului Românesc.

Despre emisiune:

Serialul de televiziune Memoria exilului românesc, realizat în cea mai mare parte împotriva curentului şi curentelor, cuprinde portrete ale unor nume ilustre ale exilului nostru şi ale culturii mondiale.

Mai multe informaţii despre emisiune găsiţi aici.


***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

1:55 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

2:45 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)
 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2