loader
Foto

Seria „Deportaţii” continuă cu documentarul „Întoarcerea tatălui...”

Sâmbătă, 23 aprilie, urmăriţi la TVR 2 şi TVR+, noul documentar realizat de Radu Găină pentru seria „Deportaţii. „Întoarcerea tatălui...” a fost difuzat la ora 13:00.

 

Deportaţii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Petru Incicău
este un nonagenar din localitatea Șepreuș-Arad, acolo unde în vara lui 1949 au avut loc execuții, arestări și deportări ale țăranilor nemulțumiți de cotele impuse de regimul comunist instaurat în România, după înțelegerea dintre Marile Puteri câștigătoare ale celui de-al Doilea Război Mondial.

El tocmai își satisfăcuse stagiul militar și a fost martor ocular al acelor evenimente tragice. S-a întâmplat chiar că a participat la ele și că i-a rupt epoletul unui milițian, care încerca să-i intimideze pe șepreușeni. „Fire cinstită, Petru Incicău mi-a mărturisit că nu a avut stofă de revoluționar, așa cum i-ar place oricărui realizator de emisiuni care încearcă să lumineze umbrele unui timp al încercărilor,în baza unei scheme evident. Viața bate filmul de multe ori și există nuanțe de care trebuie să luăm aminte. Petru Incicău a fost arestat în acele zile teribile ca mulți dintre consătenii săi, și acolo la Securitate la Arad, abia aștepta să fie eliberat. El a făcut parte dintre cei care au scăpat fără să facă închisoare, dar mulți șepreușeni au avut de suferit în anii următori”, spune Radu Găină, realizatorul documentarului.

*Foto: Petru Incicău şi Radu Găină


Se cuvine a fi menționat, pentru a respecta adevărul istoric, că mulți șepreușeni au avut o atitudine anticomunistă vehementă în timpul acelor evenimente. Patru țărani și avocatul Teodor Pârvu au fost executați în vara lui 1949. Dealtfel, instinctul dreptății și lupta pentru apărarea acesteia sunt constante ale felului de a fi al acestor oameni, așa cum au demonstrat-o de mai multe ori de-a lungul istoriei moderne. În urma unei inițiative a deputaților arădeni Șepreușul a devenit în anii din urmă, localitate martir al luptei anticomuniste.

Frații Simion, Ioan și Petru Stana au fost în fruntea revoltei din vara lui 1949 de la Șepreuș, au stat o vreme ascunși, dar au fost nevoiți să se predea autorităților și au ispășit ani mulți ani de detenție în închisorile Gulagului românesc. Familiile acestora au fost trimise în deportare în Dobrogea între 1949-1954. Trei dintre fiicele acestora rememorează experiența dură a acelor ani. Atunci când s-a întors din detenție în vara lui 1964, Ioan Stana a fost salutat de întregul sat, semn al unei solidarități fără echivoc. Fiica sa, Floare Stana era extrem de emoționată pentru că nu-și cunoștea tatăl, ea fiind născută chiar în primul an de deportare a familiei sale în Dobrogea.

„Întoarcerea tatălui...", un documentar de Radu Găină, sâmbătă, 23 aprilie 2016, ora 13:00, în seria „Deportații" de pe TVR 2 și TVR+.

***

În 1945, aproximativ 85.000 de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, fiind deportaţi, la muncă silnică, în minele din Donbass şi Siberia. Majoritatea celor strămutaţi erau şvabii din Banat şi saşii din Transilvania, consideraţi un element care ar putea dăuna stabilităţii regiunii.

În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, duşmani ai regimului, industriaşi şi alţi etnici maghiari, basarabeni sua macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România, iar comuniştii au reuşit atunci să facă, din „propritate, un delict”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2