loader
Foto

Sărbătoarea nunţii la români, într-o nouă ediţie „Popasuri folclorice”

Readucem la viaţă universul folcloric din jurul nunţii româneşti, iar în această sâmbătă, 21  noiembrie, am descoperit cântecele şi jocurile specifice ceremonialului nuptial.  Pe TVR 2 şi TVR+, de la 17:00.

 

MIRUNA IONESCU
Popasuri folclorice

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ediţia de sâmbătă, 21 noiembrie, a emisiunii Popasuri Folclorice a încheiat ciclul emisiunilor dedicate nunții românești de odinioară. Cântecele și jocurile specifice acestui obicei au adus voia bună prin invitații: Florea Calotă, Eugenia Moise, Constantin Lătărețu și Taraful din Runcu, Elena Chirică și tinerii interpreți: Adriana Deaconu, Cristina Vrâncianu, Marius Măcelaru, precum  și Ansamblul  Folcloric „Fiii Satului”  din Săsciori – Alba.


Popasuri Folclorice
prezintă în primele ediţii din noul sezon al emisiunii obiceiuri străvechi de nuntă, însoţite de cântecele şi urările pline de întelepciune, pe care artişti ai folclorului românesc le aduc ca dar de nuntă tinerilor căsătoriţi.

Nunta la români a reprezentat dintotdeauna un prilej de sărbătoare pentru toţi cei părtaşi la fericitul eveniment. Obiceiuri străvechi, parcă desprinse din basmele cu împăraţi şi împărătese, crai-crăiese, însoţeau cândva această zi de mare sărbătoare. Pe mireasă o aşteaptă depărtarea  „la părinţi necunoscuţi”  şi „la fraţi neîntrebaţi”, iar mirele trece de la condiţia de flăcău la cea de bărbat, cu îndatoriri clare faţă de aleasa sa, faţă de familia nou întemeiată.

„Nunţile din ziua de astăzi devin treptat o copie nefericită a celor din Occident. Am uitat de încărcătura spirituală şi de spectaculozitatea pe care nunta românească autentică, prin obiceiurile, cântecele, oraţiile ce alcătuiau peisajul nunţii, le ofereau acestui eveniment. Căutăm în exterior, ceea ce noi avem deja în cultura acestui neam. Este şi motivul pentru care am vrut să dedic câteva ediţii acestui eveniment: NUNTA ROMÂNEASCĂ”, spune Maria Tănase Marin, producătoarea TVR a emisiunii.

A fost o adevărată desfăşurare de forţe, în care zeci de oameni, artişti, ansambluri, echipa din spatele camerelor şi-au dat mâna pentru a pune în lumină tradiţii pe care nu trebuie să le aruncăm în negura timpului, „ci să le facem cunoscute mai ales tinerei generaţii şi, de ce nu, să încercăm să le dăm viaţă. Ce poate fi mai frumos decat o mireasa si un mire in straie romanesti!”, adaugă Maria Tănase Marin.


În ediţia din 21 noiembrie, ascultăm cântecele şi urările unor interpreţi ca  Floarea Calotă, Adriana Deaconu, Tudor Furdui Iancu, Cristina Vrâncianu, Saveta Bogdan, Valentina Lătăreţu, Constantin Lătăreţu şi Taraful din Runcu-Gorj, Ansamblul folcloric „Stejarul" din Sasciori, judeţul Alba.

***


Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

4:30 Mizerabilii (R)

Film * Mizerabilii (Les miserables-Regatul Unit, 2018)

*Episoadele 3 si 4 (din 8)

Regia: Tom Shankland

Cu: Dominic West, David Oyelowo, Lily Collins, Josh O'Connor, Olivia Colman

* Dramă

*

Redactor Corina Feleagă

(Reluare)

6:00 Levintza prezintă (R)

*In cel de-al treilea sezon al emisiunii LEVINTZA PREZINTA, de la TVR2, doamna Doina Levintza, creatoare si realizatoare celebra de costume, prezinta o emisiune dedicata celor mai creativi designeri, tendintelor, istoriei si meseriilor modei.

Emisiunea este o incursiune in culisele modei, cu colectii pline de creativitate, portrete de designer si manechine, tendinte si istoria modei.

“Levintza prezinta” este singura emisiune de moda din Romania, un spatiu video dedicat celor mai importante si creative colectii, saptamanilor modei de la Paris, Londra, New York sau Milano. Vizionare placuta!

Prezentator: Doina Levintza

Realizator: Doina Levintza

Producator: Claudia Nicolau

Coproducție TVR-SC Levintza costume designer SRL

(Reluare)
 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2