loader
Foto

Galerie foto

Săptămâna filmului alb negru continuă la TVR 2

De luni până vineri, de la ora 16:10, ne întâlnim cu marile nume ale cinematografiei de aur: Fernandel, W.C. Fields, Jean Paul Belmondo.

 

7 septembrie, ora 16.10: Să gătim cu unt (La cuisine au beurre, Franţa, 1963)

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, după ani de captivitate, Fernand Jouvin se întoarce în sfârşit acasă, la Martigues. Acolo, însă, îl aşteaptă o surpriză: soţia lui, Christiane, crezându-l mort, s-a remăritat cu normandul Andre, care a transformat micul restaurant al lui Fernand într-un local cu renume. Dar bucătarul provensal n-are de gând să se resemneze cu una, cu două.

În filmul din 1963, Fernand Jouvin este interpretat de Fernandel, unul dintre cei mai populari actori de comedie ai cinematografiei franceze. El a jucat în peste 150 de filme, fiind interpretul ideal al filmelor lui Marcel Pagnol.

8 septembrie, ora 16:10: Tillie şi Gus (Tillie and Gus-SUA, 1933)

Tillie şi Augustus Winterbottom, un cuplu de escroci simpatici, sunt chemaţi la înmormântarea unei rude şi speră să primească o parte din moştenire. Spre dezamăgirea lor, se aleg cu un feribot în paragină, dar în curând vor găsi o modalitate de a trage foloase de pe urma lui.

Actorul W.C. Fields este considerat unul dintre cei mai mari comedieni din cinematografia americană.  În faţa camerelor de filmat, personajul Fields era descris ca un egoist mizantrop, un mare băutor, dar care era simpatic şi îndrăgit, chiar dacă spunea că nu suportă copiii şi câinii.

9 septembrie,  ora 16:10:  Un mare domn (Un grand seigneur-Franţa, 1965)

Domnul Charles şi doamna Blanche ţin o casă de toleranţă la Paris, care urmează să fie închisă, spre disperarea atât a "pensionarelor", cât şi a clienţilor fideli. Poveştile diverselor personaje pitoreşti implicate în această situaţie sunt relatate în trei scheciuri pline de umor şi culoare.

„Un mare domn”  îmbină într-un mod savuros nostalgia, entuziasmul şi umorul, iar din distribuţia sa fac parte actori celebri ai cinematografiei franceze:  Bernard Blier, Jean Carmet, Jean Lefebvre, Guy Grosso şi inegalabilul Louis de Funès.

10 septembrie: Lady Lou (She done him wrong, SUA, 1933)

În New York-ul sfârşitului de secol XIX, seducătoarea, cântăreaţă de cabaret împătimită după diamante şi înconjurată de nenumăraţi pretendenţi pe care-i învârte pe degete, îşi găseşte „naşul” în persoana unui chipeş agent FBI deghizat în misionar al Armatei Salvării.

Filmul regizat de Lowell Sherman este celebru pentru numeroasele aluzii şi glume ale actriţei May West, iar la momentul lansării s-a bucurat de un mare succes în rândul americanilor, încasând peste 2 milioane de   dolari. She done me wrong a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film, fiind singurul film de doar 66 de minute care a primit această distincţie.

11 septembrie, ora 16:10: Moderato cantabile (Franţa, 1970)

Drama Moderato cantabile este o ecranizare a romanului omonim de Marguerite Duras, apărut în 1958, în Franţa. Dimineaţa liniştită dintr-un orăşel portuar este tulburată de o crimă pasională care zguduie comunitatea. Anne Desbaresdes, o tânără burgheză, cu un băieţel şi o viaţă dominată de rutină, întâlneşte un muncitor de la uzina condusă de soţul ei şi discuţia cu el, pe fundalul tragediei, o face să-şi pună întrebări despre propria-i existenţă.

Anne, personajul central, este interpretată de Jeanne Moreau, actriţă a cărei carieră a fost recompensată cu premii BAFTA, César şi Cannes. Chauvin este interpretat de Jean-Paul Belmondo, un alt actor francez care a jucat în numeroase producţii ale Noului Val francez din anii ’60.

Moderato Cantabile este regizat de  Peter Brook, cunoscut mai ales pentru ecranizarea romanului Lord of the Flies din 1963. Ca în fiecare săptămână, criticul de film Laurenţiu Damian oferă un preambul înaintea producţiei.

 

2:45 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)

3:00 Duminica filmului românesc (R)

* Moromeţii -România, 1988

Regia: Stere Gulea

Cu: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Dorel Vişan

*Dramă,

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2