loader
Foto

„Să gătim cu unt” – un festin cu Fernandel şi Bourvil, la TVR 2

„Să gătim cu unt” este titlul filmului de la Telecinemateca de miercuri, 8 aprilie, ora 20:10, pe TVR 2.

 

Regizorul Gilles Grangier a reuşit să reunească în acest film („La cuisine au beurre”, Franţa, 1963) pentru prima şi singura dată, doi mari comici clasici ai cinematografului francez - Fernandel şi Bourvil.

În regia lui Gilles Grangier joacă Fernandel, Bourvil, Claire Maurier şi Anne-Marie Carrière.

Ajuns prizonier în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Fernand Jouvin evadează şi vrea se întoarcă acasă. Dar între timp, se consolează în braţele Gerdei, patroana unui mic hotel. Când însă şi soţul nemţoaicei Gerda se întoarce din Siberia, după 15 ani de dispariţie, Fernand se îndreaptă în sfârşit spre casă, la Martigues. Unde însă, soţia lui, Christiane, crezându-l mort pe front, se recăsătorise cu normandul André, care transformase micul restaurant al lui Fernand „La Bonne Bouillabaisse” într-un local cu renume, „La Sole normande”. Bucătarul provensal n-are de gând să se resemneze şi vrea să-şi recucerească soţia şi să-şi redobândească restaurantul.

Comicul se naşte astfel din confruntarea celor doi bucătari: Fernandel, marseillezul, şi Bourvil, normandul. Fapt rarissim în cinema, cei doi actori îşi păstrează în film prenumele reale: Fernand şi André.

(w235) FernandelFernandel, pe numele lui real Fernand Joseph Désiré Contandin, s-a născut la Marseille. Actorul a jucat în peste 150 de filme. În tinereţe a jucat pe scenele de revistă, iar pe ecran a apărut din 1930, având aptitudini pentru repertoriul comic, pentru rolurile sentimentale şi sensibile.

Bourvil, pe numele lui real André-Zacharie Raimbourg-Ménart, s-a născut în regiunea Haute-Normandie, la Prétot-Vicquemare. Tatăl său a murit în Primul Război Mondial, iar mama sa a plecat în Normandia, s-a recăsătorit în localitatea Bourvil de la care actorul şi-a luat numele de scenă.

La 15 ani renunţă la şcoală şi se angajează într-o patiserie. Lucrează apoi ca brutar. Se spune că, după ce l-a văzut într-un spectacol pe Fernandel, a decis să devină actor.

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Bourvil a fost trimis pe front, iar în 1940 era lăsat la vatră şi îl întâlnea pe Etienne Lorin, care i-a devenit cel mai bun prieten şi textier al multor piese. Au creat împreună personajul comic Andrel.

(w235) BourvilAjunge la Paris unde cântă în cabarete şi îşi schimbă numele Andrel în Bourvil.

A avut succes cu spectacole muzicale, a înregistrat zeci de piese, a cântat în operete. Cele mai cunoscute cântece ale sale sunt: „La Tendresse”, „Salade de fruits”, „La Tactique du gendarme” sau „Ballade irlandaise”.

Comedia de miercuri de la TVR 2 aduce tot ce poate fi mai spumos şi rafinat: bucătărie franceză, gătită în deliciosul unt, umor clasic, actori de renume, idile în timp de pace - artă culinară îmbinată cu arta curtezanilor.

 

Sursa Foto: DIGGI şi culturetheque.org.uk

21:00 Cursa prin istorie

*Povesti si secrete pe Podul Mogosoaiei Sezon Nou

* Mesajele secrete din Palatul Mogosoaia

De la Constantin Brancoveanu, la Martha Bibescu, palatul Mogosoaia a fost martorul multor secrete ale istoriei si ale spionajului. Pe cateva dintre acestea le descoperim in timpul unui joc de cautare de comori, prezentat de Adriana Irimescu.

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania Tene

22:00 Recital Bogdan Simion si Lautarii de Matase

Concert*

Dir. imagine Cristian Sbîngu

Regizor de montaj Cristian Burlacu

Regizor artistic Violeta Gorgos

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2