loader
Foto

„Ruptura între fraţi”

Seria de documentare „România în anii celui de-al Doilea Război Mondial” a continuat sâmbătă cu al patrulea episod dedicat rebeliunii legionare din ianuarie 1941.

 

România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial

UDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La sfârşitul anului 1940 Antonescu are primele întâlniri cu Hitler, care-l asigură de susţinerea sa. Generalul îl asigură pe Fuhrer de participarea României alături de germani la „Planul Barbarossa” (invadarea URSS).

Pe de altă parte, legionarii doresc să acapareze toată puterea în stat. La Berlin ei sunt susţinuţi de partidul nazist, iar Antonescu de Wermacht. În ianuarie 1941 are loc rebeliunea legionară, care este, însă, înfrântă de armată. Generalul triumfă, dar capii legionari sunt totuşi salvaţi şi adăpostiţi de germani.

Statul naţional-legionar încetează să existe. Generalul Antonescu formează un nou guven de tehnicieni, fideli regimului.

***

Despre „România în anii celui De-Al Doilea Război Mondial”

De la evoluţia relaţiilor internaţionale, până la schimbările de regim şi cele mai importante bătălii de pe fronturi, noul documentar de pe TVR 2 vă prezintă istoria României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1938 până la sfârşit, în 1945.

Bazat pe imagini rare din arhiva TVR şi ANF, documentarul va prezenta şi analiza de-a lungul celor 14 ediţii diverse teme precum pactul Ribbentrop-Molotov, regimul mareşalului Ion Antonescu, epoca domniei regelui Carol al II-lea sau venirea la putere a comuniştilor. Imaginile sunt susţinute de intervenţiile specialiştilor care comentează diverse aspecte şi momente ale războiului, din punct de vedere politic, militar, economic sau al vieţii cotidiene. Astfel printre invitaţi se vor număra: col. dr. Petre Otu (istoric militar), prof. Dr. Cristian Troncotă (istoric al serviciilor secrete), Wilfried H. Lang (Germania) (analist economic, specialist în problemele petrolului), acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici şi alţii.

22:00 Recital Bogdan Simion si Lautarii de Matase

Concert*

Dir. imagine Cristian Sbîngu

Regizor de montaj Cristian Burlacu

Regizor artistic Violeta Gorgos

23:25 FILLER

* Ecce via

Producător: Dinu Elena

 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2