loader

Regizorul Stere Gulea aniversat la „Duminica filmului românesc”

Pentru că în 2 august, regizorul împlineşte 78 de ani, TVR 2 îl serbează în avans programând, în 25 iulie, două dintre filmele sale: Ochi de urs de la ora 12.45 şi Iarba verde de acasă de la ora 20.10.

 

De la 12.45 - Ochi de urs - 1983

Regia: Stere Gulea
Cu: Dragoş Pâslaru, Sofia Vicoveanca, Daniela Vlădescu, Dorina Lazăr

Dramă, adaptare a nuvelei cu acelaşi nume de Mihail Sadoveanu. Un pădurar văduv este fermecat după ce a privit fix în ochii unui urs pe care urma să-l împuşte. Salvarea pare să vină de la un pustnic care îi spune că suferă de boala ochiului de urs şi că lucrurile ar trebui să se îndrepte prin multe rugăciuni şi citire de psalmi. „Ochi de urs este un film polemic, o replică la modalitatea «descriptivă», evidentă în mai toate peliculele inspirate din opera ilustrului prozator moldovean. Este o încercare, nu lipsită de reuşite (portretistice, psihologice, de atmosferă), de a pătrunde în universul mitic al pădurii româneşti.”-Călin Căliman (Istoria filmului românesc, ed. Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 2000) .

“Ochi de urs”, în regia lui Stere Gulea, ad rouce în rolurile principale artişti inediţi: îndrăgita interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca, actorul Dragoş Pâslaru care la mijlocul anilor ‘90 s-a călugărit, precum şi soprana Daniela Vlădescu.

La un an după Revoluţie, Dragoş Pâslaru a devenit fratele Vasile, iar ulterior ieromonah cu numele de părintele Valerian. Dragoş Pâslaru a ales să îmbrace haina monahală după Mineriada din 1990, când a fost bătut cu bestialitate de mineri.

De la 20.10  - Iarba verde de acasă - 1978

Regia: Stere Gulea
Cu: Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Vasile Niţulescu

Dramă. Ştefan Corici, tânăr profesor de matematică, refuză un post confortabil la oraş, obţinut prin intervenţia viitorului socru, şi pleacă să lucreze la şcoala din satul natal. Acolo găseşte o gospodărie părăsită: mama a murit, tatăl munceşte pe şantier. După greutăţile începutului, responsabilitatea repunerii pe picioare a gospodăriei, precum şi contactul cu inocenţa şi puritatea copiilor, îi dau sentimentul că n-a făcut deloc o alegere rea.

Acesta este cel de-al doilea film din cariera regizorului Stere Gulea.

 

13:00 Cultura minorităţilor

* Kalimera

* Astăzi vă spunem Kalimera-Buna Ziua, Si impreuna cu Uniunea Elena din Romania va invitam sa ramaneti alaturi de noi pentru a celebra împreună un moment de mare semnificatie pentru Grecia-Ziua nationala.

Evenimentele organizate cu această ocazie sunt mai mult decât o sărbătoare natională-ele reprezintă o reafirmare a legăturilor istorice si culturale între Grecia si România, un simbol al respectului reciproc si al cooperării între cele două popoare. Astfel, Ziua Natională a Greciei este o ocazie de a celebra nu doar istoria si cultura acestei tări, ci si prietenia dintre Grecia si România, consolidată de-a lungul secolelor. În acest context, Uniunea Elenă din România prin Filialele Galati şi Brăila au organizat o serie de evenimente, la care a participat si o delegatie din partea ambasadei Greciei la Bucuresti, condusa de excelenta sa, dna ambassador Evangelia Grammatika.

​ Producator: Roxana Amzar

13:30 Documentar 360°GEO

* Sikkim-cercetătorul şi şamanul (Sikkim, le chercheur et le chaman, Franţa-Germania, 2010)

*În Sikkim, mic stat din nordul Indiei protejat de înălţimile himalayene, trăieşte o populaţie izolată-lepşa.

În urmă cu jumătate de secol, regele Sikkim-ului le-a oferit un teritoriu de 78 de kilometri pătraţi pentru a-i ajuta să-şi conserve limba şi cultura-în special cunoştinţele despre plante medicinale.

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2