loader
Foto

Galerie foto

Press Pass, un nou volum semnat de Marius Constantinescu

Cartea va fi lansată pe 7 septembrie, la Libraria Humanitas Kretzulescu, în cadrul unui eveniment la care vor participa criticul literar Dan C. Mihăilescu, Oana Drăgulinescu, Mihai Constantinescu, şi  Lidia Bodea.

 

Sub titlul „Press Pass”, Marius Constantinescu reuneşte interviuri, portrete şi pagini de jurnal cu Antonio Pappano, Violeta Urmana, Daniele Gatti, Hélène Grimaud, Jordi Savall, Maxim Vengerov, Lawrence Foster, Vadim Repin, Katia şi Marielle Labèque, Pinchas Zukerman şi mulţi alţii.

„Am dat mii de interviuri în ultimii ani. Nu cred că mi-a mai adresat cineva întrebări atât de fine, de interesante, de bine ţintite“, spunea cunoscuta pianistă Hélène Grimaud. De mai bine de zece ani, Marius Constantinescu s-a remarcat în peisajul media prin interviurile pe care le-a realizat cu profesionişti ai muzicii, scrisului şi artelor. Noul volum lansat la editura Humanitas aduce laolaltă câteva din numele care au bucurat prietenii Festivalului Enescu.

„De ce Press Pass? Pentru că ecusonul de presă te duce mai aproape, mai în această lume. Bucuria şi avantajul profesiei. Dar muzica a fost şi este a tuturor.  Imaginea care îmi place cel mai mult? Oameni răsfoind cartea înaintea unui concert. Timpul este suprimat” (Marius Constantinescu)

Răzvan Penescu, fondatorul LiterNet, descrie interviurile jurnalistul ca „dialoguri în care el se retrage în umbră şi îl lasă pe interlocutor să străluceasă, îndrumându-l discret, cu întrebări potrivite, spre subiectele în care acesta are ceva semnificativ de povestit, de afirmat. În deschiderea fiecărui interviu, Marius se dovedeşte un portretist atent şi sincer. Dă detalii savuroase, dar şi semnificative”.

„Nu este doar o colecţie de interviuri, unele mai bune, altele mai rutiniere şi altele, cu obiectivitate spun, providenţiale. Într-o proporţie cel puţin egală, sunt gânduri şi note de jurnal culese în fiecare zi şi împărtăşite, atunci şi acum, cu toţi cei care simt la unison febra Festivalului. Nu e un cuvânt prea mare.

Festivalul induce un ritm greu de conceput în alt context, răstoarnă repere valabile în viaţa de zi cu zi şi, pentru cei ca mine (mulţi, slavă Domnului!), care se hrănesc spiritual din el, înseamnă motoare turate la maximum. Cu bucurie şi cu fervoarea momentului pe care vrei să îl păstrezi, deşi fuge. Asta face Press Pass: fixează momente pe care le-am trăit fiecare în fel propriu, dar care sunt patrimoniul afectiv al Festivalului”,  spune Marius Constantinescu.


În ultimii ani, Marius a mai publicat cărţile „Profil. Poveste. Personaj” (Editura Art) şi „Cortez” (editurile Barok Books şi Humanitas). De asemenea, în această perioadă îl puteţi urmări în transmisiunile live ale concertelor Festivalului „George Enescu”, cât şi pe site-ul enescu.tvr.ro, unde publică zilnic „Jurnal de meloman grăbit şi jurnalist fugărit

„Sunt fericit că două dintre cele mai intense ediţii ale Festivalului (2011 şi 2013) se închid acum între coperţile unei cărţi despre care îmi place să cred că păstrează toată acea tensiune pozitivă care ne conectează timp de aproape o lună.

Press Pass este paşaportul către o lume. O lume intens subiectivă, o lume în care vorbesc şi povestesc (despre) întâlniri, reuşite, ezitări, emoţii, rateuri, extazuri, toate având ca punct zero Festivalul Internaţional „George Enescu” (Marius Constantinescu).

1:55 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

2:45 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

(Reluare)
 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2