loader
Foto

Poveştile tinerilor care nu lasă Apuseniul să moară

Vineri, de la 20:10, Irina Luca a adus la „Poveste după poveste” un documentar emoţionant despre viitorul Ţării Moţilor, aşa cum e el văzut de trei tineri români. De la 20:10, la TVR 2 şi TVR+.

 

Poveste după poveste

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Televiziunea Română a produs în ultimii 25 de ani mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi cu audienţe imprtante. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat.

„Mii de personaje şi cazuri dramatice. Mai ştii ce s-a-ntâmplat? Îţi arătăm povestea de după poveste, viaţa după reportaj, experienţa jurnalistului şi reacția autorităţilor”, spune Irina Luca, moderatoarea emisiunii. Emisiunea Poveste după poveste îşi propune să afle ce s-a întâmplat şi astfel să scriem împreună ceva din istoria ultimilor ani.

Şi în ediţia de vineri, 11 decembrie, povestea de la care pornim a fost subiectul unui reportaj premiat la festivaluri internaţionale. „Apuseni la viitor”, documentarul realizat de Cristina Oancea în 2009 (imaginea Ion Cristodulo) a câştigat premiul pentru Cel mai bun Documentar la Festivalul Internațional de Film CRONOGRAF (Chișinău, 2010), premiul pentru Imagine (Ion Cristodulo) la Festivalul de TV ECO - Ecology and Culture Ohrid (Macedonia, 2009) şi Premiul Special la Festivalul de Film și programe TV pentru tineret și copii ART AMFORA (Bulgaria, 2009).

Trei tineri, născuţi în preajma Revoluţiei din 1989, şi-au legat viaţa, preocupările şi viitorul de locurile şi oamenii din Munţii Apuseni. Ce au reusit să facă în cei şase ani care au trecut de când a fost filmat documentarul, aflăm vineri, la Poveste după poveste.

„Moţii sunt croiţi din aceeaşi stâncă tare de cremene ca şi Apusenii. Dacă n-ar fi fost aşa, probabil că Munţii Apuseni ar fi fost de veacuri depopulaţi, pentru că, acolo, viaţa e tare grea. Nicăieri altundeva n-am văzut femei cosind, şi nu oriunde, ci cosind pe coasta unui deal atât de abrupt, încât se sprijineau pe un genunchi! De fapt, nu e vorba doar de tradiţii. Moţii sunt Apusenilor. [Cei trei protagonişti ai documentarului] sunt foarte tineri, au puţină experienţă de viaţă, dar au curaj şi, mai ales, au o viziune”, spunea Cristina Oancea într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.


„Invitaţii mei o să-şi spună şi ei povestea legată de dragostea de ţară şi de un anume fel de patriotism. Cristian Frâncu a început, în 1994, un doctorat în Computer Science la Universitatea Rutgers, în New Jersey, a fost unul dintre primii angajaţi la Google, dar a hotărât să se întoarcă în România şi să pregătească olimpici internaţionali la informatică”, spune Irina  Luca, gazda emisiunii.

Alături de Cristian Frâncu, la Poveste după poveste vor mai veni Aura Căsaru, doctorand la Matematică şi masterand la Etnologie şi Antropologie Culturală în Bucureşti, care în vacanţă se întoace la Bisoca, satul natul, unde organizează ateliere de meşteşugărit; iar a treia invitată este conferenţiar doctor Narcisa Ştiucă,  profesor la Departamentul de Studii Culturale al Universităţii Bucureşti.

 

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 74

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2