loader
Foto

Poveștile cu cântec ale săptămânii 29 septembrie – 3 octombrie, la TVR 2

Săptămâna aceasta la TVR 2, via TVR Internaţional, cinci poveşti americane cu arhitectură, calculatoare şi - înainte de toate – cântec!

 

Luni, 29 septembrie

ANDA ANDREI (New York). Arhitecta bucureşteană, repartizată într-un post anost la Timişoara, a emigrat împreună cu soţul ei în America, în 1981. A dat un singur interviu şi, de atunci, a amenajat hoteluri.

(w882) Anda Andre

Ian Schrager Company este în materie de design hotelier unul dintre cele mai importante brand-uri din lume. Dincolo de filozofia inedită a managementului de peste ocean căreia îi dă glas, povestea Andei este impresionantă, demnă de un film de aventuri.

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Marți, 30 septembrie

MIHAI CHIRILOV (Irvine / L.A.). Plecat din ţară în 1978, de pe urma pianistului Mihai Chirilov n-au ramas prea multe înregistrări în arhive. Totuşi, emisiunea recuperează în premieră filmări jazz cu trioul său, cu orchestrele Radio (acompaniind-o pe Aura Urziceanu) şi Electrecord.

(w882) Radu Goldi

Inedită este şi filmarea live acasă la muzician, împreună cu chitaristul Radu Goldiş, cel cu care acesta a avut o a doua carieră, californiană, departe de a se fi sfârşit, după cum se va vedea. Cu cântec... dar nu numai!

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Miercuri, 1 octombrie

VAL POPESCU (Rancho Santa Fe / San Diego). De profesie inginer în electronică, Shony (cum îi spuneau fanii şi colegii) a plecat din România în 1977, după ce a fost chitarist într-una din primele trupe pop-rock autohtone, Cometele. În Statele Unite este reputat în computere (Pentium 2 i-a folosit o invenţie), acum independent (are firma sa cu acţiune în telefonia mobilă).

(w882) Val Popesc

Şi-a proiectat singur casa, salutată la inaugurare în presa locală, pentru combinaţia mexicano… maramureşeană. Nu în ultimul rând, este un pasionat (actant !) al automobilismului de curse, dar şi al motociclismului turistic.

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Joi, 2 octombrie

LIDIA CREANGĂ (Santa Cruz / San Francisco). Baterista celebrului grup rock feminin Catena a încercat să se aclimatizeze cu Germania, alături de fostele sale colege, încă din 1977.

(w882) Lidia Crea

Nu a reuşit, în schimb trăieşte de peste un deceniu acolo unde şi-a dorit de fapt să ajungă de când se ştie, în vecinătatea leagănului mişcării hippie. Nu mai cântă decât ocazional în noua sa ţară, în schimb - atunci când se întoarce în România - viaţa sa revine la acelaşi ritm alert care i-a marcat tinereţea: pop-rock. Iar povestea sa parcă nu se mai opreşte... din cântec. De ultimă oră - music hall!

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Vineri, 3 octombrie

MONI BORDEIANU (Osnabruck, Germania). Celebrul solist Phoenix (din perioada beat) a plecat legal din ţară, în 1970, spre Statele Unite. Dar în 1977, când grupul său de suflet fuge în Germania, revine în Europa. Reuşitele muzicale au sosit mult mai târziu, deşi Moni a încercat în 1985 o carieră solo.

(w882) Moni Borde

După 1990 s-a întors în numeroase rânduri în ţară cu Nicolae Covaci, culminând cu 2008 când a lansat discul solo „Back to the Future”. La 63 de ani (aşa îi scrie în cartea de identitate) l-am găsit fredonând melodii noi şi scriind o carte despre viaţa sa! În restul timpului lucrează la un mare... ImpEx din industria alimentaţiei şi, dacă îi reuşesc planurile legate de înfiinţarea unei filiale româneşti, cel mai mult îşi doreşte să se restabilească în România!

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

6:05 Primavara amintirilor

6:55 Imnul României

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2