loader
Foto

Galerie foto

Pe urmele „caselor care plâng”

Joi, 12 mai, Irina Luca şi invitaţii ei au dezbătut, la emisiunea „Poveste după poveste”,  problema monumentelor şi caselor istorice din ţară, care au rămas de izbelişte. De la 20:10, la TVR 2 şi TVR+.

 

Poveste după poveste

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În această ediție vorbim despre „case care plâng”, un proiect excepțional organizat de un grup de studenți care își doresc să salveze casele vechi și să demonstreze ceea ce pentru mulți ar suna utopic: „că lumea de azi rămâne în egală măsură sensibilă la frumos şi predispusă la nostalgie”.

Proiectul a început în 2006, când Loredana Brumă şi şapte colegi de la Facultatea de Arhitectură din Capitală s-au apucat să fotografieze şi să inventarieze clădirile construite în ultimele două secole, care au rezistat la cutremure şi războaie, dar au rămas neconsolidate. Au luat Bucureştiul la pas şi, din banii lor de buzunar, au cumpărat un aparat foto şi filme. Studenţii făceau acest lucru în timpul liber, fără să fie obligaţi de profesori sau părinţi. Îşi doreau să salveze patrimoniul. În 2013, ei au lansat primul ghidul de reabilitare a cladirilor de patrimoniu din România.

Al doilea subiect este continuarea unui reportaj difuzat în 2009 în cadrul campaniei naţionale „Restaurare”. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti, despre care se vorbea atunci, a intrat într-un proiect al Primariei București și ar trebui să fie terminat în acest an. În ce stadiu se află observatorul înfiinţat în 1910? Aflaţi joi, la Poveste după Poveste, alături de Irina Luca şi invitaţii ei: arhitecta Loredana Stasisin, muzeografa Adrian Șonka și jurnalista Ileana Gaiţă (realizatoarea celor două reportaje despre „casele care plâng, în 2007 şi în 2016).

***

Televiziunea Română a produs în ultimii 25 de ani mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi cu audienţe imprtante. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat.

„Mii de personaje şi cazuri dramatice. Mai ştii ce s-a-ntâmplat? Îţi arătăm povestea de după poveste, viaţa după reportaj, experienţa jurnalistului şi reacția autorităţilor”, spune Irina Luca, moderatoarea emisiunii. Emisiunea Poveste după poveste îşi propune să afle ce s-a întâmplat şi astfel să scriem împreună ceva din istoria ultimilor ani.

 

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

2:30 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2