loader
Foto

Orchestrele Filarmonicilor din Viena şi Liverpool, în direct la TVR

Pe 18 septembrie, de la ora 19:30, aţi urmărit pe enescu.tvr.ro concertul Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, dirijată de Vasily Petrenko, cu pianistul Simon Trpceski.

 

Cel de-al doilea concert susţinut de Wiener Philharmoniker pe scena Sălii Palatului a fost transmis în direct, pe 16 septembrie, începând cu ora 20:00. Programul ansamblului dirijat de Semyon Bychkov a adus-o pe scenă pe soprana Valentina Naforniţă şi a conţinut lucrări din Joseph Haydn ( Simfonia nr. 44 în mi minor H 1/44), George Enescu („7 lieduri pe versuri de Clément Marot“ op. 15) şi Johannes Brahms (Simfonia nr. 3 în Fa Major op. 90)

Pe 17 şi 18 septembrie, de la ora 20:00, pe scena Sălii Mari a Palatului a venit Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, cea mai veche orchestră simfonică din Marea Britanie.

În prima seară, ansamblul dirijat de Vasily Petrenko a avut un program format din Ottorino Respighi ( Poemul simfonic „Fontane di Roma“), Alexander Glazunov  (Concertul pentru vioara şi orchestră în la minor op. 82) şi Sergey Rachmaninov  (Simfonia nr. 1 în do minor, op. 13). Iar solistul a fost violonistul român Alexandru Tomescu.

Pe 18 septembrie, în cel de-al doilea concert susţinut de ansamblul britanic, pe scenă a urcat şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Ion Iosif Prunner şi au fost interpretate Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 în re minor op. 30 de Sergey Rachmaninov  (solist Simon Trpceski) şi   Simfonia nr. 3 în Do Major de George Enescu.

Pianistul Simon Trpceski a interpretat chiar de ziua lui, când a împlinit 36 de ani. De ce nu trebuie să ratăm acest concert?  "Pentru relaxare, bucuria de a face muzică, firesc, simplitate, charismă, iubire de Rachmaninov, pentru că azi împlineşte 36 de ani şi e cum nu se poate mai fericit că i se întâmplă la Festival", ne-a spus jurnalistul TVR Marius Constantinescu

În pauzele celor trei transmisiuni în direct de la Sala Palatului, TVR 2 a transmis seria de interviuri neconvenţionale „Cui i-e frică... de muzica clasică” realizată de Liana Stanciu.

Tot pe 18 septembrie, în cadrul seriei „Concertele de la miezul nopţii”, TVR 2 şi TVR HD au transmis în direct concertul Academy of Ancient Music. Dirijat de Richard Egarr, ansamblul va interpreta „Întoarcerea lui Ulise în patrie“ de Claudio Monteverdi.

***

Pe site-ul enescu.tvr.ro găsiţi programul transmisiunilor difuzate de Televiziunea Română atât pe canalele sale, cât şi exclusiv online.

***

Foto credit: Ioana Chiriţă

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema:CUM E MAI BINE : SĂ VORBEȘTI SAU SĂ TACI?

Invitati: Matei Stanculescu, Adrian Cuculis, dr. Monica Pop, prof. Dumitru Bortun, Adrian Paunescu

Momentele artisitice sunt sustinute de Adrian Paunescu, Scarlet Aura, Silviu Biris, Dan Helciug

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Andreea Baciu, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Mirela Vasile

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

* Primăvara creștină

Un episcop martir: Anton Durcovici

Anton Durcovici a fost un episcop romano-catolic al diecezei de Iași în anii 1948-1949. Perioada a una de confruntare deschisă cu regimul comunist, iar episcopul Durcovici și-a făcut pe deplin datoria. A fost arestat în iunie 1949 și a murit la Sighet, în 10 decembrie 1951. A fost beatificat la data de 17 mai 2014 la Iași.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2