loader
Foto

O săptămână cu Cary Grant, Jean Gabin şi Boris Karloff

Seria filmelor alb-negru de la TVR 2 aduce în această săptămână pelicule care au făcut istorie, ca „Mumia”, „Omul invizibil”, „Cadoul de nuntă” sau  „Maigret şi gangsterii”. De luni până vineri, de la ora 16:10.

 

Luni, 14 septembrie: Omul invizibil (The Invisible Man, SUA, 1933)

Realizat în 1933 de James Whale, „The Invisible man” este ecranizarea romanului cu acelaşi nume de H.G Wells şi este considerat drept unul dintre cele mai bune filme ale genului.

Un străin misterios, cu faţa acoperită de bandaje şi cu ochelari fumurii la ochi, închiriază o cameră la un han din orăşelul englezesc Ipping, cerând să nu fie deranjat. Bărbatul se ascunde de ochii lumii, până în ziua în care menajera intră pe neaşteptate în camera lui şi descoperă îngrozită că ciudatul chiriaş pare să n-aibă cap! De fapt, străinul este un genial om de ştiinţă pe nume Jack Griffin (Claude Rains), care a reuşit să inventeze în laborator formula invizibilităţii corpului uman. Însă experimentul îl transformă pe Griffin într-un individ periculos şi lacom de putere.

Bazat pe romanul scriitorului H.G. Wells din 1897, „Omul invizibil” este regizat de James Whale, un titan al cinematografiei horror, el fiind şi cel care a realizat „Frankenstein” (1931), „The Old Dark House” (1932), şi „Bride of Frankenstein” (1935). La vreme respectivă, the New York Times spunea despre „Omul invizibil” că este cel mai bun film al casei Universal pictures după premiera peliculei Frankenstein, iar Institutul de Film American a inclus opera lui Whale în „100 cele mai bune filme Thriller” şi „q10 cele mai bune SF”. De asemenea, Whale a primit Premiul Special la Festivalul de Film de la Veneţia.

Marţi, 15 septembrie: Cadoul de nuntă (Wedding Present, SUA, 1936)

Charlie Mason, reporter ambiţios, formează o echipă perfectă cu Rusty Fleming, care-i este şi logodnică. Împreună, cei doi fac cele mai îndrăzneţe şi neconvenţionale anchete jurnalistice. Promovat pe neaşteptate redactor-şef, Charlie se transformă într-un birocrat tiranic şi scorţos, iar Rusty, dezamăgită, contramandează nunta, provocându-l să se gândească serios la viitorul lui.

Partenera lui Cary Grant este Joan Bennett, cunoscută pentru rolurile de femme fatale din filmele noir ale epocii. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat  se numără The Woman in the Window (1944) și Scarlet Street (1945).

Miercuri, 16 septembrie:  Mumia (The Mummy, SUA, 1932)

Filmul alb-negru „The Mummy” (SUA, 1932) este considerat un clasic al genului horror şi a reprezentat sursa de inspiraţie pentru multe alte producţii cinematografice cu aceeaşi temă. Regia este semnată de Karl Freund, „părintele” unor filme-cult precum „Metropolis” (1927), „Dracula” (1931, cu Bela Lugosi) şi serialul de televiziune „I Love Lucy” (1951-1957).

Membrii unei expediţii arheologice în Egipt descoperă mormântul înaltului preot Imhotep, ucis în urmă cu trei mii de ani din pricina unei iubiri interzise. Unul dintre arheologi citeşte cu glas tare un papirus misterios găsit în mormânt; mumia revine la viaţă şi porneşte în căutarea reîncarnării moderne a prinţesei lui egiptene adorate.

În distribuţia filmului îl găsim pe Boris Karloff, unul dintre cei mai mari actori ai genului horror. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale a fost Frankenstein, jucat în trei filme de-a lungul anilor 30 („Frankenstein”- 1931, „Bride of Frankenstein” – 1935 şi „Son of Frankenstein” - 1939). Alături de Boris, în „Mumia” mai joacă  Zita Johann şi David Manners, un alt actor cunoscut pentru rolul din  „Dracula” lui Karl Freund.

Joi, 17 septembrie: Maigret şi gangsterii (Maigret voit rouge, Franţa, 1963)

La Paris, un necunoscut este atacat dintr-o maşină, dar victima dispare înainte de sosirea poliţiei. Comisarul Maigret şi inspectorul Lognon urmează pistele oferite de martori şi descoperă că agresorii sunt un grup de gangsteri americani periculoşi, veniţi la Paris pentru o reglare de conturi.

Jean Gabin este un mit al cinematografiei franceze, care, de-a lungul carierei sale, a jucat în filme ca „Pépé le Moko” (1937), „La grande illusion” (1937), „Le Quai des brumes” (1938), „La bête humaine” (1938) sau „Le jour se lève” .

„Între 1930-1976, starul francez Jean Gabin a construit o imagine fără paralel pe ecran, care a îmbinat destinul tragic al unui erou din clasa muncitoare cu şarmul aspru al unui naş din lumea subterană”, scria the National Film Theatre din Marea Britanie.

Vineri, 18 septembrie: Lege şi ordine (Law and Order, SUA, 1932)

Îndreptându-se spre vest, fostul om al legii Frame Johnson şi trei prieteni ai săi ajung în Tombstone, un oraş în care legea o fac fraţii Northrup. Cunoscându-i faima, consiliul orăşenesc decide să-i ofere postul de şerif, dar Johnson nu acceptă insigna decât după ce se convinge de ticăloşia celor trei fraţi.

Filmul regizat de Edward L. Cahn este considerat unul dintre cele mai bune western-uri timpurii din cinematografia americană.  Walter Huston, (tatăl cunoscutului regizor John Huston şi viitorul bunic al actriţei Anjelica Huston) actorul care îl joacă pe Frame Johnson, s-a bucurat de foarte mult succes mai ales în perioada pre-code a cinematografiei americane (o perioadă în care nu exista niciun organism care să verifice şi cenzureze filmele).

20:00 Immenhof: marea promisiune

Film* Immenhof: marea promisiune (Immenhof: das grosse versprechen-Germania, 2022)

Regia: Sharon von Wietersheim

Cu: Leia Holtwick, Maximilian Befort, Ella Päffgen

*Film de aventuri, family. La ferma Immenhof, peripeţiile se ţin lanţ. După ce sora lor Charly a plecat la facultate, Lou şi Emmie se ocupă împreună de herghelie. Verişoara Josy, fată de la oraş, a venit să le ajute, dar mai mult le încurcă, iar splendidul cal de curse Cagliostro este otrăvit de o mână criminală, spre disperarea lui Lou, care-l ascunde la un refugiu pentru cai sălbatici.

Redactor: Laura Bălan

22:00 Numele Trandafirului

Film* Numele trandafirului (Il nome della rosa-Italia, Germania, 2019) PREMIERĂ

*Partea a patra (din 4)

Regia: Giacomo Battiato

Cu: John Turturro, Rupert Everett, Damian Hardung, Fabrizio Bentivoglio

* Miniserie, dramă-adaptare a romanului omonim de Umberto Eco. În 1327, Papa Ioan al XXII-lea şi Ludovic IV de Bavaria sunt în război. Pe fondul conflictului deschis dintre Biserică şi puterea politică, călugărul franciscan William of Baskerville (John Turturro) şi tânărul novice Adso of Melk (Damian Hardung) sosesc la o abaţie benedictină izolată, din nordul Italiei, pentru a participa la o dezbatere importantă. Abatele îl roagă pe William, cunoscut drept o minte luminată, să cerceteze moartea misterioasă a unui tânăr călugăr. În scurt timp, incidentele tragice încep să se ţină lanţ, iar Inchiziţia intervine prin reprezentatul său, Bernard Gui (Rupert Everett), împiedicând căutarea adevărului.

*

Redactor Adriana Vulpe

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2