loader
Foto

Galerie foto

„Nemţii de sub pământ”, noul documentar marca „Misterele istoriei”

Din această sâmbătă, 17 octombrie, Toma Roman Jr. revine la TVR 2 cu un nou sezon „Misterele istoriei”. În prima ediţie vom afla povestea unei trupe de soldaţi germani care a fost capturată de sovietici pe teritoriul României.

 

Misterele istoriei

Ediția este disponibilă online pe TVR+

După întoarcerea armelor de la 23 august 1944, o parte a trupelor germane a încercat să se retragă înspre Bulgaria, care a ieşit din „axă” abia pe 8 septembrie. O coloană germană mare, condusă de generalul Burckhardt, a încercat să iasă pe la Călăraşi, dar a fost oprită de trupele române şi membrii ei au fost luaţi prizonieri pe 30 august 1944.

O parte din soldaţii germani nu au apucat să se ataşeze coloanei, pentru ca au întârziat ca să distrugă depozitele pe care le aveau în grijă; şi acum se văd în pădure nişte cratere pe locurile unde au fost aruncate în aer acestea.

Spre ghinionul lor, nemţii au fost prinşi de o unitate sovietică. Doamna Ivan a văzut cum ruşii i-au dezbrăcat doar în chiloţi, iar pe patru dintre ei i-au împuşcat la hotarul comunei Şoldanu, dinspre Luica. Cadavrele au fost luate în mare taină, cu căruţa, abia noaptea de către fraţii doamnei Ivan şi doi vecini şi au fost înmormântate în cimitirul din Şoldanu, unde se află şi acum, fără vreun semn  sau inscripţie. Povestea completă o aflaţi sâmbătă, de la 12:30, de la Toma Roman Jr.

***

Despre „Misterele istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, pentru această vară, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

 

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

9:55 FILLER

* Ecce via

Producător: Dinu Elena

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, am celebrat Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă” | VIDEO

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, a fost Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

 

#tvr2