loader
Foto

„Memorialul durerii” aduce al 13-lea episod din seria „O istorie a bravilor”

Sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 16:00, ați urmărit la TVR 2 povestea a  „doi fraţi dintr-o tulpină” din Făgăraşi: Ioan Mogoş şi Nicolae Mazilu.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Mergând pe aceeaşi temă a luptătorilor din munţi, Lucia Hossu Longin prezintă povestea a „doi fraţi dintr-o tuplină” din Făgăraşi, care au luptat şi au murit împreună. Ioan Mogoş şi Nicolae Mazilu au învăţat la acelaşi liceu „Radu Negru”, un mic nucleu al rezistenţei anticomuniste şi s-au alăturat grupurilor de partizani care existau la acea vreme. Răzmeriţa s-a oprit în 1948, când au fost arestaţi, urmând ca, un an mai târziu, Mogoş să iasă de la Târgşor şi să reorganizeze facţiunile din zona Făgăraşului.

„Comuniştii au de partea lor acum forţa şi ura, ţăranii au doar răbdarea”, mărturisea unul dintre prietenii celor doi luptători, iar luptele lor s-au încheiat pe 16 decembrie 1950, când au fost prinşi de forţele represive, împuşcaţi şi înmormânţaţi în acelaşi loc, amândoi. Pentru nesupunerea lor, famiile şi cunoscuţii lor au trecut prin hărţuiri, bătăi, aresturi constante, confiscări de avere şi eliminarea din şcoli.

„Libertatea are chipul lui Dumnezeu”, mărturiseşte într-un interviu, Tatiana Georgescu Mazilu, citându-l pe fratele ei. În cadrul acestui episod, sunt povestite cîteva din clipele de pribegie şi ascunziş ale fratelui ei mai mare, „banditul” Nicolae. Până şi in moarte, Nicolae Mazilu şi Ioan Mogoş au rămas o unică fiinţă, doi fraţi dintr-o tulpină, spune Lucia Hossu Longin.

„Tragedia nopti de 16 decembrie 1950 care s-a derulat pe pământul Banatului, dar care a inceput la Liceul-Radu Negru-din Făgăraş. O generaţie care s-a dus fericită să moară din iubire de ţară, din iubire faţă de cei prigoniţi, din iubire de Dumnezeu”. (Memorialul Durerii).

***

În noua serie de filme documentare „O istorie a bravilor”, echipa „Memorialul durerii” îşi propune să prezinte istoria acelor luptători care în munţi, în condiţiile în care opoziţia anticomunistă era în închisori, au continuat să pună libertatea şi rezistenţa deasupra vieţii. Au murit în înfruntări, în temniţe, în faţa plutoanelor de execuţie. Actele lor de mare curaj s-au petrecut în Carpaţii României, care au fost ultima tranşee împotriva colonizării sovietice.

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

7:50 Documentar 360°GEO

* Viaţa pe uriaşul Grossglockner (Vivre au pied d’un géant, Franţa-Germania, 2010) Redifuzare

Cel mai înalt munte din Austria, Grossglockner, din masivul Hohe Tauern, ajunge până la altitudinea de 3.798 de metri.

Acest vârf maiestuos separă provinciile Carintia-înspre răsărit-de Tyrol-către apus.

În iunie, după o pauză de opt luni, soţii Riepler părăsesc valea pentru a urca să păzească refugiul Glorerhütte.

Realizatorii documentarului i-au însoţit în mai multe momente din an, de la perioada focurilor de Sfântul Ion până la Ajunul Crăciunului, în refugiul unde adăpostesc alpinişti, şi chiar până pe vârful Grossglockner.

Realizator: Gernot Stadler

Redactor: Delia Clonaru

8:45 Teleshopping

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2