loader
Foto

Mănăstirea Văcăreşti, victima grandomaniei ceauşiste

Duminică, 22 decembrie, emisiunea „Rezistenţa prin cultură” a redifuzat episodul „Frescele călătoare”.

 

Rezistenţa prin cultură

UPDATE: Ediția „Frescele călătoare” este disponibilă pe TVR+.

În avântul demolator al anilor 80, Mânăstirea Văcărești a căzut victimă planurilor megalomane ale lui Nicolae Ceaușescu. În ciuda intervențiilor, a scrisorilor de protest, nimic nu a schimbat decizia de demolare. Constantin Noica, Geo Bogza, Mihail Șora, Dan Nasta, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Răzvan Theodorescu, Dinu C. Giurescu, Grigore Ionescu și Peter Derer sunt câţiva din oamenii de cultură care au semnat un memoriu prin care cereau încetarea demolării.

Cererea lor a fost întărită de reacţiile unor instituţii internaţionale, însă Ceauşescu şi-a continuat propriul plan de sistematizare şi, în doar patru zile, Biserica Văcăreşti a fost demolată. Întreg complexul Văcăreşti urma să dispară un an mai târziu, în 1987.

În tot acest iureș, profesorul Dan Mohanu a reușit, împreună cu grupa sa de studenți, să scoată frescele din biserica mânăstirii și să le pună la adăpost de lamele buldozerelor.

Despre momentul în care a decis extragerea picturilor murale, profesorul Mohanu declara într-un interviu pentru hotnews.ro: „Eram aşadar puşi în faţa unei dileme dureroase. Barbaria oricum s-ar fi produs şi, prin urmare, în aceste condiţii era mai bine să încercăm să salvăm ceva. Aşa încercau şi cei de la Ministerul Culturii să ne convingă: că aceasta este singura cale, că hotărârea e de neschimbat, că nimeni nu poate schimba o hotărâre a tovarăşului sau tovarăşei. Pe de altă parte, ştiam că dacă începem operaţiunea, drumul e deschis.”

Născut în 1949, profesorul Mohanu a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi, de-a lungul anilor, a participat la restaurarea picturilor murale de la Castelul Peleş, la restaurarea plafonului operei din Timişoara. Este membru al Societăţii Franceze de Conservare, iar în perioada 1996-1998 a fost expert al Consiliului Europei pentru Itinerariile Culturale.

6:05 Primavara amintirilor

6:55 Imnul României

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2