loader
Foto

Loren şi Mastroianni vin miercuri la Telecinemateca

Telecinemateca a difuzat pe 13 mai „Florea soarelui”, producţia care-i aduce laolaltă pe doi dintre cei mai cunoscuţi actori italieni: Sophia Loren şi Marcello Mastroianni.

 

Giovanna (Sophia Loren) şi Antonio (Marcello Mastroianni) se căsătoresc ca să amâne recrutarea lui Antonio şi primiterea sa pe frontul de război. După ce căsătoria le „aduce” 12 zile de fericire, cei doi încerarcă o nouă schemă ca să mai tragă de timp, iar Antonio se preface că este nebun. Dar planul eşuează şi este trimis pe frontul din Rusia.

La încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Antonio nu se mai întoarce acasă, dar Giovanna refuză să accepte că soţul ei poate fi mort. Antonio nu avusese mult timp să o curteze în Napoli, oraşul ei natal, iar în scurta permisie de 12 zile se căsătoriseră şi îşi luaseră deopotrivă rămas-bun. După câţiva ani de aşteptare, Giovanna, înarmată cu o fotografie a soţului ei, pleacă să-l caute în Rusia, începând cu oraşul în care Antonio luptase ultima oară.

„I girasoli” este primul film realizat de occidentali care a fost filmat şi în URSS. Vittorio De Sica – regizorul peliculei – este considerat vârful de lance al mişcării neorealiste în cinematografie, iar filmul său „Sciuscià” a fost prima producţie care a primit din partea Academiei de Filme Americane un premiu. Acest Honorary Award se va transforma un an mai târziu în categoria Cel mai Bun film Străin.

Tot unul din filmele lui De Sica – „La ciociara” – a fost puntea de lansare pentru Sophia Loren. Cunoscuta actriţă a câştigat, pe parcursul carierei un premiu Oscar pentru Cea mai Bună Actriţă (a fost prima actriţă care a câştigat acest premiu pentru performanţa dintr-un film străin), un Grammy, cinci Globuri de Aur, un BAFTA, dar şi premiul  Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră.

Marcello Mastroianni a fost unul dintre cei mai buni actori ai cinematografiei italiene şi a atins faima internaţională ca unul dintre simbolurile Europei moderne. Printre cele mai cunoscute filme se numără „La Dolce Vita!”, „8½”, „La Notte” „Divorce, Italian Style”, „City of Women”, „Henry IV” sau „Stanno tutti bene”. A câştigat numeroase premii BAFTA, Globurile de Aur şi la festivalul de la Cannes.

 

0:30 Festivalul Internaţional de Circ de la Monte Carlo (R)

(43Rd International Circus Festival Of Monte-Carlo), Franta, 2019

*Editia 43 *Partea intai

Redactor : Stefan Asavei

(Reluare)

1:35 Dincolo de porţile palatelor (R)

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante aleconstructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rolstrategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2