loader
Foto

Comedie cu nume de aur şi 10 ani cu „Domnul Lăzărescu”, duminică la TVR2

„Destine romantice”, „Premiera” şi „Moartea domnului Lăzărescu”-  pe 22 februarie, la „Duminica filmului românesc”, la TVR 2.

 

Destine romantice, ora 14:10

Inginerul-şef al unui şantier de construcţii îşi reîntâlneşte fosta soţie. Prilej de analiză a eşecului din viaţa personală, ca soţ şi tată. În drama regizată de Haralambie Boroş joacă Cristina Deleanu, Tamara Creţulescu, Dem Rădulescu, Constantin Diplan, Ştefan Mihăilescu-Brăila.

Haralambie Boroş a fost regizor şi actor. Primul film regizat de el, în 1956, a fost „Afacerea Protar”, o comedie de moravuri, în care protagonişti sunt Radu Beligan şi Ioana Zlotescu. Ca actor, a apărut, printre altele, în „S-a furat o bombă” şi în serialul “Pistruiatul”.

Ultimul film în care a jucat a fost „Patul lui Procust”, în 2001, regizat de Sergiu Prodan şi Viorica Meşină.


Premiera, ora 20:10

O comedie cu Toma Caragiu, Carmen Stănescu, Radu Beligan, Dem Rădulescu, Carmen Galin, Vasilica Tastaman, Tamara Buciuceanu Botez, Florina Cercel, Gheorghe Dinică.

Scenariul este scris de Aurel Baranga pe baza piesei lui de teatru „Travesti”. În jurul şi din cauza premierei acestei piese se derulează întreaga acţiune. Pregătirile pentru spectacol nasc intrigi, lupte şi patimi. Textul este victimă a cenzurii vremii, astfel încât să nu conţină expresii care să deranjeze autorităţile comuniste.

Rolul directoarei este interpretat de Carmen Stănescu şi ea are de rezolvat nu doar dramele de la teatru, cu audienţe, cenzori şi scandaluri, ci şi pe cele de acasă unde nu se descurcă prea bine în rolurile de soţie şi mamă.

 

Moartea domnului Lăzărescu, ora 22:10

Domnul Lăzărescu locuieşte la bloc, apăsat de singurătate după ce soţia i-a murit şi fiica i-a plecat în Canada. Într-o seară, bătrânul se simte rău, cheamă o ambulanţă şi le cere vecinilor ajutorul. Ceea ce părea o formalitate - examinarea şi supraveghearea unui bătrân care a vomat şi care se plânge de dureri de cap - se transformă într-un coşmar. Toată noaptea, echipajul ambulanţei încercă să găsească un spital bucureştean care să accepte pacientul a cărui stare se deteriorează de la o oră la alta.

Scenariul scris de Cristi Puiu şi de Răzvan Rădulescu este inspirat de cazul real al pacientului Constantin Nica, care în 1997 a fost plimbat între spitalele care îi refuzau internarea și care a murit, abandonat în stradă de asistenta medicală şi de şoferul ambulanţei.

În distribuţia filmului îi regăsim pe Ion Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu, Mimi Brănescu, Monica Bârlădeanu, Clara Vodă, Dana Dogaru, Adrian Titieni, Florin Zamfirescu, Bogdan Dumitrache.

„Moartea domnului Lăzărescu” a câştigat mai multe premii, între care Marele Premiu "Un certain regard" la Festivalul Filmului de la Cannes, 2005, două premii Bayard d'Or la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon, Namur, Belgia, 2005, şi premiul pentru Cel mai bun actor, Ion Fiscuteanu, la Festivalul de la Copenhaga, 2005.

Filmul lui Cristi Puiu a avut premiera în urmă cu zece ani. În deceniul care a trecut peste el, peste spectatorii, telespectatorii şi peste toţi contemporanii lui, tragediile medicale de tipul celei din cazul Nica nu s-au mai repetat, dar sincopele de comunicare zilnică, paşii împiedicaţi către rezolvarea problemelor banale de familie, negocierea bună-voinţei în locul exercitării obligatorii a competenţei par să nu fi ocolit şi să nu înceteze să ocolească peisajul cotidian românesc.

11:00 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Silvia Ionescu

Redactor Dana Ilie

din 23 aprilie //

(Reluare)

11:55 FILLER

* Ecce via

*

Producător: Dinu Elena

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2