loader
Foto

La TVR 2 vedeți filmele de aur ale cinematografiei americane

De luni până vineri, de la ora 16:10, v-ati întâlnit cu staruri ca Gary Crant, Marlene Dietrich, Bing Crosby, Margaret Sullavan și Charle Boyer.

 

Luni,  24 august, ora 16:10: Mississippi (SUA, 1935)

Tom Grayson, moştenitorul unei familii bogate din sudul Americii, este renegat de familie după ce, conform principiilor sale pacifiste, a refuzat să apere onoarea logodnicei sale într-un duel. Cântăreţ talentat, Tom se angajează pe un vas de croazieră, dar nici acolo firea lui blândă n-are parte de linişte... Dimpotrivă, după o altercaţie care se sfârşeşte prost pentru rivalul lui, capătă o reputaţie nemeritată de „dur”.

Comedia, a cărei acțiune are un aer de „magnolie, crinolină și whiskey de Kentucky” după cum scria New York Times, îl aduce în prim plan pe Bing Crosby, actor și cântăreț american. El a fost unul dintre cele mai staruri ale televiziunii americane timp de aproape trei decenii, influențând artiști ca Perry Como, Frank Sinatra sau Dean Martin.

Alături de el, joacă W.C. Fields , actorul considerat unul dintre cei mai mari comedieni din cinematografia americană.  În faţa camerelor de filmat, personajul Fields era descris ca un egoist mizantrop, un mare băutor, dar care era simpatic şi îndrăgit, chiar dacă spunea că nu suportă copiii şi câinii.

Marți, 25 august, ora 16:10: Întâlnire cu dragostea (Appointment for love, SUA, 1941)

Andre Cassil, şarmant om de lume, şi Jane Alexander, doctoriţă, se îndrăgostesc şi, dintr-un gest impulsiv, se căsătoresc. Dar vraja lunii de miere se risipeşte repede când Jane se apucă să-şi exprime vederile feministe, inclusiv dorinţa de a avea dormitorul ei separat și a se întâlni cu Andrei doar o singură dată pe zi.

Andre are o altă viziune asupra căsniciei și-și propune să o facă pe Jane geloasă, astfel încât să fie de acord cu un mariaj mai „tradițional”

Jane este interpretată de Margaret Sullavan, descrisă de The New York Herald Tribune ca o actriță cu o reticență înțeleaptă, sentimente oneste care o transformă într-un veritabil om de cinema. De-a lungul carierei, ea a apărut în numeroase filme produse de MGM și Universal. Pentru rolul său din „Three comrades” ea a fost nominalizată pentru Cea mai bună Actriță în cadrul premiilor Oscar.

Andre este interpretat de Charles Boyer, actor francez care și-a câștigat faima în studiourile de al Hollywood. Printre cele mai cunoscut filme se numără The Garden of Allah (1936), Algiers (1938) și Love Affair (1939). El a fost nominalizat de patru ori la Oscar pentru Cel mai Bun Actor.

Miercuri, 26 august, ora 16:10: Răul din adâncuri (Devil and the deep, SUA, 1932)

Stăpânit de o gelozie cumplită, comandantul de navă Charles Sturm îi face viaţa un calvar soţiei sale Diana, pe care o bănuieşte de infidelitate de câte ori un bărbat se uită la ea. Profund nefericită, tânăra găseşte consolare în braţele unui chipeş locotenent, iar Sturm nu va întârzia să-şi pună la cale răzbunarea.

Filmul din 1932 este o ocazie unică pentru cinefili să-i vadă împreună pe Cary Grant și Gary Cooper. Singura altă producție în care ei au mai apărut a fost „Alice în wonderland” din 1933, în care ei apar, pentru câteva clipe, în scena personajele iau ceaiul împreună.

Joi, 27 august, ora 16:10: Dragonwyck (SUA, 1946)

Nicholas Van Ryn, bogatul proprietar al conacului Dragonwyck din Hudson Valley, are o căsnicie nefericită cu o femeie pe care o urăşte pentru că nu-i poate dărui un fiu. Angajată ca dădacă pentru fiica familiei, tânăra Miranda, provenită dintr-un mediu modest de fermieri, îi schimbă destinul misteriosului Van Ryn.

Cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt şi, cuprins de nebunie, Van Ryn îşi otrăveşte soţia pentru a se putea căsători cu noua sa iubire. Însă relaţia lor este sortită eşecului de la bun început.

Acest thriller gotic a fost regizat de Joseph L. Mankiewicz, un cineast de succes al epocii de aur (a câștigat 4 premii și 6 nominalizări Oscar), iar acest film reprezintă și debutul său ca regizor (până atunci a fost remarcat ca scenarist și producător).

Miranda este interpretată de Gene Tierney, actriță descrisă ca „o mare frumusețe” a generației sale și care a fost nominalizată pentru Cea mai bună Actriță pentru rolul ei din Leave her to Heaven din 1945. Vincent Price, actorul care-l joacă pe Nicholas, este recunoscut pentru rolurile sale din filmele thriller, noir ș dramă, iar el este printre puținele staruri americane care are două stele pe Hollywood Walk Of Fame (una pentru cinema, alta pentru activitatea din televiziune).

Vineri, 28 august, ora 16:10: Linia vieţii (Golden earrings, SUA, 1947)

În 1939, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, ofiţerul englez Ralph Denistoun primeşte misiunea secretă de a intra în Germania nazistă pentru a recupera formula unui gaz otrăvitor. În mod surprinzător, aliaţii săi în periculoasa misiune vor fi frumoasa ţigancă Lydia şi şatra ei.

Actriţa Marlene Dietrich, născută în 1901, a fost printre cele mai populare staruri de la Hollywood, făcând parte din categoria „de aur” alături de Fred Astaire, Joan Crawford, Katharine Hepburn sau Mae West. Deşi interpretările sale erau apreciate de public şi de critici, Marlene nu a fost nominalizată decât o singură dată la premiile Oscar. În 1990, Institutul American de Film a numit-o pe Marlene a IX-a „mare legendă a cinematografiei”.

 

 

0:15 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020

Film*

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

*Documentar. După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2