loader
Foto

La TVR 2 continuă seria „Duminica filmului românesc”

Pe 30 noiembrie, vă aşteptăm pe TVR 2 cu trei producţii româneşti care au făcut istorie: „Iarbă verde de acasă”, „Un surâs în plină vară” şi „Actorul şi sălbaticii”.

 

„Iarbă verde de acasă”

Începem „Duminica filmului românesc” de la ora 14:10 cu drama lui Stere Gulea „Iarbă verde de acasă”, realizată în 1977. Filmul prezintă povestea lui Ştefan Corici, tânăr profesor de matematică, care refuză un post confortabil la oraş, obţinut prin intervenţia viitorului socru, şi pleacă să lucreze la şcoala din satul natal.

Acolo găseşte o gospodărie părăsită: mama a murit, tatăl munceşte pe şantier. După greutăţile începutului, responsabilitatea repunerii pe picioare a gospodăriei, precum şi contactul cu inocenţa şi puritatea copiilor, îi dau sentimentul că n-a făcut deloc o alegere rea.

Vă veţi reîntâlni cu actorii: Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu, Vasile Niţulescu

„Un surâs în plină vară”

De la ora 20:30, TVR 2 difuzează filmul „Un surâs în plină vară”, o comedie din anii 60 – ecranizarea romanului „Pădurea” de Dumitru Radu Popescu  - regizată de cunoscutul Geo Saizescu.

Făniţă, un tânăr revenit pe meleagurile natale după peregrinări în întreaga țară, dornic să câştige bani în urma unor iniţiative personale, va eşua în toate aceste întreprinderi, lăsându-se în cele din urmă convins să intre în C.A.P.-ul din sat.  Personajele din „Pădurea” lui Popescu sunt aduse la viaşţă de jocul actoricesc al lui Sebastian Papaiani, Florina Luican şi Draga Olteanu Matei.

Tudor Caranfil, în „Dictionar universal de filme”, scria despre pelicula lui Saizescu: „Demascările dure despre uneltirile scelerate ale chiaburilor sunt înlocuite de scenaristul D. R. Popescu și Saizescu cu mai subtila comedie tonică despre dificultățile adaptării țăranilor la viața cooperatist-comunistă (...), creând un soi de Dănilă Prepeleac al satului socialist ce lovea în «colectivă» cu... gogoși înfuriate. De dragul difuzării producției pe ecrane, simpaticul «disident» avant la lettre era, până la urmă, înfrânt.”


„Actorul şi sălbaticii”

Ultimul film al zilei de 30 noiembrie – ora 22:20 -  este „Actorul şi sălbaticii”, unul dintre cele mai cunoscute filme ale regizorului Manole Marcus. Drama este inspirată din viaţa actorului Constantin Tănase,  vedeta teatrului românesc de revistă în perioada interbelică.  Teatrul Vox, condus de Costică Caratase, un celebru actor de revistă, pregăteşte un spectacol în care numărul de rezistenţă este o virulentă satiră la adresa nazismului şi a Gărzii de Fier. Caratase şi textierul său, Ionel Fridman, sunt somaţi de legionari să renunţe, însă Caratase rezistă eroic presiunilor. Producţia din 1975 îi aduce în prim plan pe actorii Toma Caragiu şi Mircea Albulescu.

9:00 Ferma

*Anul 25 *Editia 1167

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară!

Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA-Mândri, albi, cu mărgele rosii...pe ulita Albatrosului!

La 7 Km de orasul Ovidiu, în satul Poiana , într-o întreprindere dezafectată, un profesor univerversitar a investit bani, șstiintă vointă șsi timp, transformând niste incinte...într-o crescătorie de curcani. În patru încăperi de câte 200 mp fiecare a organizat spatii pentru cresterea a aproximativ 10.000 de păsări , pe mai multe serii anual.

Curcanii au nevoie de un spatiu suficient, cu un număr mare de hrănitori si adăpători, de 7n asternut de talaș si paie, de un loc cu nisip pentru curătarea penajului. Ei trebuie feriti de ploaie si umezeală, fiind sensibili la frig. Ziua au nevoie de un spatiu verde. Sunt hrăniti de trei ori pe zi cu un complex echilibrat din orz, grâu, porumb, mei șsi legume( morcov, dovleac, sfeclă, cartofi fierti), făină de oase , iarbă uscată tocată, ulei de peste, ceapă tocată, coajă de ou si sare.

Pentru un kilogram din cresterea lor în greutate au nevoie de 2 kg de furaj/zi, luînd cam 300 g/zi. După o astfel de alimentatie acesti curcani hibrizi pentru carne ating greutatea necesară destul de repede, fiind sacrificati la 25 kg masculii si 11 kg femelele.

Curcile pot depune ouă de la 7 luni, fiecare ou căntărind cca. 80 g fiecare.

Ferma nu are incubator, ei iau pui de o zi din incubatoare acreditate din Ungaria, Italia,Germania si mai nou pot achizitiona si din România.

La atingerea greutătii optime de sacrificare, după un ciclu de crestere de 18-20 de săptămâni , ei sunt abatorizati. Tehnologia de crestere si de sacrificare este după ultimele exigente de sigurantă alimentară. Fiecare hală are îngrijitorii ei , care au o mare atentie ca toate cerintele sanitar-veterinare să fie respectate strict.Ferma are si un teren agricol pe care fiul fermierului cultivă o parte din furajele si legumele necesare hrănirii curcanilor. Ferma este certificată si autorizată pentru export în U.E.

Consumul de carne de curcan întăreste sistemul imunitar șsi actionează ca un antidepresiv, datorită triptofanului, creste nivelul de testosteron șsi reduce colesterolul rău.

După ce ferma a fost pusă la punct, fermierii au deschis șsi o carmangerie cu o zonă de procesare, având o carne de calitate, superioară. Au realizat o gamă variată de produse fără aditivi alimentari, din carne fiartă si afumată, folosind retete consacrate din gastronomia locală si traditională. Vând produse proaspete-carcase, aripi, piept dezosat, pulpe, la preturi de fermă, alături de semipreparate șsi de o varietate mare de cârnati proaspeti si afumati, burgeri, tobă, crenvursti, drob, mici,pastramă, pateu de ficat si tot felul de rulade , ambalate în pachete, în vid sau în cutii pe cele afumate. Desfacerea se realizează prin magazine proprii în Constanta si Năvodari, prin câteva hipermarket-uri dar si prin comenzi online. Si ei, fermierii sunt acum mandri cu ce au realizat!....

Participă: Prof. univ. dr. Cornel Panait-fermier șsi întreprinzător Avicola, sat Poiana Jud. Constanta

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

9:55 FILLER

* Ecce via

Producător: Dinu Elena

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2