loader
Foto

Galerie foto

Dan Nuţu, rebelul anilor 60, la „Duminica filmului românesc”

TVR 2 vă propune duminică, 15 martie, două filme în care îl puteţi revedea pe actorul Dan Nuţu, precum şi filmul de debut regizoral al lui Horaţiu Mălăele.

 

Dimineţile unui băiat cuminte, ora 14:00

În filmul realizat în 1967 de regizorul Andrei Blaier joacă Dan Nuţu, George Constantin şi Irina Petrescu.

Personajul lui Dan Nuţu este Vive, care nu reuşeşte să intre la facultate şi care, după asta, încearcă să-şi descopere personalitatea şi chemarea în viaţă. Tânărul pleacă de lângă părinţii pe care simte că i-a dezamăgit şi se angajează pe un şantier, unde relaţiile cu colegii şi faptul că se face util îl vor ajuta să se maturizeze.

Dan Nuţu este considerat „rebelul” din cinematografia românească, în orice caz în cea din anii 60-70. Primii rebeli din filmul românesc apar în filmele lui Mircea Săucan. Personajul jucat de Dan Nuţu în „Meandre” (1967) este Gelu, fiul vitreg al unui demnitar communist, băiatul având o viaţă în care nu-i sunt străine petrecerile şi bătăile de pe plajă.

Dan Nuţu îl interpretează şi pe Vive , băiatul „cuminte” din „Dimineţile unui băiat cuminte” şi care simte că nu se potriveşte cu timpurile în care, ca atare, nu se integrează.

Dan Nuţu a jucat în peste 20 de filme, încă de la jumătatea anilor 60. Într-un interviu din „Adevărul“ , în iunie 2013, Dan Nuţu spunea: „James Dean“ e … un clişeu care s-a pus atunci, pentru că erau anii ’60-’70. Era rebelul standard şi, pentru a aduce un rebel în sistemul comunist, s-a spus „James Dean“. … Am avut frecuşuri cu poliţia, dar nu aveau legătură cu filmul... Nu de rebel, ci de derbedeu: conduceam fără carnet o motoretă, chestii de felul acesta... Faptul că eram actor mă scotea de la pârnaie.

În 1979, Dan Nuţu a plecat într-un turneu în Germania, de unde nu s-a mai întors, iar ulterior s-a stabilit în SUA. În România a revenit în 2005 şi a organizat un atelier de film documentar numit „Aristoteles” . Acum este producător de filme documentare.

Tănase Scatiu, ora 20:10

Filmul este realizat după romanul lui Duiliu Zamfirescu, în 1976, în regia lui Dan Piţa.  „Viaţa la ţară” este primul roman din ciclul Comăneştenilor şi este urmat de „Tănase Scatiu”, „În război”, „Îndreptări” şi „Anna”.

Dan Nuţu îl interpretează pe Mihai Comăneşteanu, cel care trăieşte o idilă cu Tincuţa, interpretată de Christina Nuţu. Ca un fapt divers, în acelaşi film joacă şi cea care avea să devină a doua soţie a lui Dan Nuţu, Cristina Hoffman. Viky este al doilea şi ultimul rol în care Cristina Hoffman apare în România , după rolul fetei din Deltă, din filmul „Operaţiunea Monstru”, regizat de Manole Marcus.

În „Tănase Scatiu”, boierul Murguleţ, aflat până este cap în datorii, acceptă să-şi mărite fata, pe Tincuţa, cu vechilul parvenit, deși nu putea să-l sufere, considerându-l un mitocan. Tănase Sotirescu, zis Scatiu, pune mâna astfel pe moşia boierului, ceea ce îi înlesneşte ascensiunea socială. Dar căsnicia eşuează, iar proaspătul îmbogăţit, devenit între timp deputat, se confruntă cu ţăranii de pe moșie care, revoltaţi, îl ucid.

(w882) Tănase Sc

 

În distribuţie mai apar Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu , Florin Zamfirescu, Dorel Vișan , Costel Constantin, Mitică Popescu, Rodica Tapalagă , Eliza Petrăchescu , Cornel Revent.

Nunta mută, ora 22:20

Filmul este realizat de Horaţiu Mălăele şi a avut premiera în 2008. Interpretează Meda Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, Dan Condurache.

Ana şi Iancu sunt de atâta vreme împreună, că satul a început să-i bârfească. Tatăl Anei se hotărăşte să pună piciorul în prag şi, după o discuţie aprinsă, purtată la cârciumă, Iancu o cere de nevastă pe fată. Din motive obiective, nunta este fixată într-o joi, pe 9 martie. Când petrecerea, ţinută în bătătura casei, se află în plină desfăşurare, primarul satului, împreună cu comandantul regimentului de tancuri, anunţă moartea lui Stalin şi declararea doliului internaţional de şapte zile. Disperat că li se strică bucatele pregătite pentru nuntă şi că trebuie să-şi expedieze rudele acasă, socrul mic are ideea să continue nunta în interiorul casei, căptuşind-o, pe dinafară, cu scânduri, pentru ca din interior să nu răzbată niciun sunet.

(w882) Nunta mutÄ

Pe măsură ce nunta se desfăşoară, invitaţii beau şi se simt bine, uitând de jurământul de tăcere pe care l-au făcut. "Nunta mută" devine o nuntă veselă şi gălăgioasă. Dar, în mijlocul petrecerii, turela unui tanc sovietic intră în casă! Toţi bărbaţii sunt deportaţi, iar mireasa îşi revede soţul abia după 13 ani, când este eliberat.

1:35 Dincolo de porţile palatelor (R)

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante aleconstructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rolstrategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit  o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările ...

Miercuri, 1 mai, de la ora 21:00, sub genericul "Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei”, Adriana Irimescu, prezentatoarea emisiunii "Cursa prin ...

Ion Nedelcu – Ned: „În Joia Mare m-am gândit la cea mai preţioasă imagine din Univers: Icoana Maicii Domnului”

Invitatul Cameliei Moise la „Istorii de bun gust”, în ediţia de joi, 2 mai, de la ora 21:00, la TVR 2, este Ion Nedelcu – Ned, scenograf, pictor, ...

 

#tvr2