loader
Foto

Galerie foto

Ineleţ, cătunul în care timpul curge mult mai încet

Vineri, 6 noiembrie, la „Poveste după poveste” v-am spus cum a ajuns echipa TVR Timişoara în Ineleţ, una dintre cele mai izolate localităţi din România, în care singura cale de acces e o scară de lemn de 100 de metri. De la ora 20.10, la TVR 2 şi TVR+.

 

Poveste după poveste

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

„Dumneavoastră sunteţi un Dumnezeu pentru noi”! Aşa a fost întâmpinată echipa TVR Timişoara în 2006, când a ajuns prima dată în cătunele izolate din Caraş Severin.  Şi când vorbim de izolare, nu ne închipuim că, la Ineleţ, de exemplu, singura cale de acces e o scară de lemn de 100 de metri, înfiptă în munte de localnici, în urmă cu patru decenii. Pe care preotul urcă de patru ori pe an şi postaşul o dată pe lună.

Dite Dinesz (TVR Timisoara) a urcat de trei ori în cătunele în care nu există medic, cimitir, preot, şcoală. Prima dată în 2006, când a filmat pentru Campania „Izolaţi în România” şi a descoperit Prisecina, Cracul Mare, Cracul Teiului şi Dobraia. A doua oară, în 2011, când, după Campania „Fii pelerin!”, s-au strâns 2 tone de alimente, care au fost urcate în munte cu 40 de cai.  Şi ultimă dată în 2014, la alegerile prezidenţiale, când a filmat cum s-au strâns cele 86 de voturi din Ineleț.

Vineri, la ora 20:10, Dine Dinesz a venit în studioul Poveste după poveste si ne-a spus cum se vede România dintr-un cătun în care timpul curge mult mai încet.

Al doilea subiect din seara de 6 noiembrie a fost dedicat memoriei colegului nostru Marius Ştefan Ruşitoru. În urmă cu o săptămână, la ora la care a fost difuzată emisiunea, Marius îşi termina tura şi pleca spre Clubul Colectiv. Două ore mai târziu, el şi prietena lui piereau în incendiu. Am vorbit despre seara de coşmar cu Eugenia Marin, asistenta la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, care a făcut parte dintre primele echipaje ajunse la faţa locului.

Invitatul ediţiei din 6 noiembrie a fost scriitorul Radu Paraschivescu.

***

Televiziunea Română a produs în ultimii 25 de ani mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi cu audienţe imprtante. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat.

Emisiunea Poveste după poveste îşi propune să afle ce s-a întâmplat şi astfel să scriem împreună ceva din istoria ultimilor ani. Moderatorul emisiunii va fi Irina Luca, jurnalistă care are în spate 20 de ani de reportaje şi muncă de teren şi care a lucrat de-a lungul aniilor la emisiuni ca Dincolo de hartă, Cu ochii'n 4 sau Aventura urbană.

„Mii de personaje şi cazuri dramatice. Mai ştii ce s-a-ntâmplat? Îţi arătăm povestea de după poveste, viaţa dupa reportaj, experienţa jurnalistului şi reacția autorităţilor”, spune Irina Luca.

 

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Mic dejun-paine impaturita cu bacon sau branza / mancare de spanac/porkolt

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2