loader
Foto

Galerie foto

Înapoi acasă, de dorul familiei

Duminică, 27 decembrie, emisiunea „A doua emigrare” v-a prezentat poveştile a doi români care au renunţat la slujbele din străinătate pentru a fi mai aproape de familia şi locurile dragi. De la ora 12:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

A doua emigrare

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

A doua emigrare prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum în ţară. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire.

Ionuţ Gavenea s-a întors în România în urmă cu câteva luni, după 4 ani de muncă în Germania, unde a lucrat ca electrician, mai apoi ca vânzător de covrigi într-un parc de distracţii.

Nu a strâns niciun ban, tot ce a câştigat a cheltuit acolo. S-a întors în România din pricina singurătăţii, dar şi pentru că nu mai făcea faţă serviciului, muncea câte 15 ore pe zi.

În România şi-a găsit cu uşurinţă de lucru, este administrator pe parte de electrică la câteva pensiuni din Bran, dar şi tâmplar într-un atelier de creaţie, confecţionează mobilă tradiţională, măşti ornamentale, căruţe ornamentale de grădină etc. Munceşte la fel de mult, dar este fericit că este acasă lângă ai lui, este suportul financiar al familiei. În planurile lui de viitor are intenţia de a-şi achiziţiona câteva animale în vederea punerii pe roate a unei mini-ferme, terenul fiind deja achiziţionat.

Mădălina Porancea este o tânără care la doar 24 ani a cunoscut experienţa dură a emigrării. A fost 4 ani în Germania, la munca câmpului. Muncea câte 14-15 ore pe zi pentru a strânge ban pe ban, acasă în România lăsase în grija mamei ei, pe Luca, copilul ei care pe atunci avea doar 4 anişori. Banii strânşi i-a investit în casă şi s-a ocupat de educarea copilului care acum are 9 ani.

La întoarcere şi-a găsit un loc de muncă şi s-a angajat ca ajutor de bucătar într-o pesiune şi este dansatoare în Ansamblul Poarta Dorului. Dacă ar mai pleca în străinătate, ar fi doar pentru turneele cu ansamblul, e fericită acasă, iubeşte şi îşi doreşte întemeierea unei familii şi un tată pentru Luca.

 

 

7:00 Teleshopping

7:30 România…în bucate (R)

TVR Târgu Mureş

* Cooking Show

Emisiune realizată de TVR Târgu Mureş

Prezentatori: Costin Miron si Bogdan Moraru

Realizator: Bogdan Moraru

Producător: Costin Miron

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2