loader
Foto

Galerie foto

În această săptămână, poveştile cu cântec vin din Germania şi America

Pe TVR 2 urmăriţi noi poveşti cu cântec, din Germania şi America. Filmate pentru TVR Internaţional, reportajele surprind muzicieni cu traiectorii artistice neaşteptate, dar pline de izbânzi! De luni până joi, la ora 17:00.

 

O poveste...cu cântec!

Luni, 22 septembrie

Leopold Reisenauer (Tuttlingen, Germania)

Povestea cu cântec a lui Poldi Reisenauer este moştenită de la tatăl său, trompetist din Tălmaciul Sibiului, trecând prin liceul de muzică şi conservatorul din Bucureşti, dar şi prin câteva grupuri jazz studenţeşti.

Plecat în 1986 în Germania, şi-a reîntregit repede familia şi şi-a cultivat mai departe vocaţia pentru jazz, completând-o cu aceea de pedagog. Fondator al unui big band de liceeni faimos în toată Germania şi premiat pe măsură, menirea sa s-a dovedit deopotrivă aceea a unei verigi cheie în lanţul marilor muzicieni români din diaspora, de la şaizecişti notorii (precum Eugen Ciceu ori Peter Herbolzheimer) la nouăzecişti în afirmare. Aşadar, un portret de echipă. Big band!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Marţi, 23 septembrie

Radu Goldiş (Sherman Oaks, Los Angeles)

Cel mai mare chitarist român de jazz al anilor ’70, muzicianul a cântat cu toată pleiada de monştri sacri ai genului, de la Richard Oschanitzky la Marius Popp, ori de la Aura Urziceanu la Johnny Răducanu. Orchestrator şi compozitor de muzică de film în ultima perioadă, în 1980 a dispărut fără urmă.

Via Germania, s-a stabilit în Statele Unite şi, după o carieră muzicală şi didactică, din 2000 lucrează în domeniul imobiliarelor din California. Dar nu a lăsat niciodată muzica, înregistrând de curând un CD, «Blue Wave», în studioul de acasă. În premieră absolută, filmarea portretului îl readuce pe chitarist, după 32 de ani, în postura care l-a făcut celebru: live! Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Miercuri, 24 septembrie

Lucian Ban (New York)

Pianist nouăzecist român de jazz, cu debut fulminant în ultimii ani ’90, alături de grupul Jazz Unit, stabilit din 1999 într-una dintre capitalele jazzului mondial. În ultimii 10 ani a revenit de câteva ori în România, însoţit de instrumentişti de renume, cu cele mai importante grupuri şi proiecte (Global Unity, Elevation, Tuba Project) la marile festivaluri («George Enescu» / «Gărâna Jazz» / «Timişoara Jazz»).

Din bogata panoplie discografică, cel mai premiat titlu «Enescu ReImagined» (2010, coproducţie ICR) este în continuare cerut în concert de marile festivaluri.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Joi, 25 septembrie

Liviu Pop (Hartford, Connecticut)

Plecat din ţară în 1989, bateristul Liviu Pop ar fi făcut acelaşi lucru şi după Revoluţia Română. După ce a brăzdat America în lung şi-n lat, acompaniind artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi, portretul său se constituie deopotrivă în jurnalul românesc al unui muzician emigrant, o trecere în revistă – din perspectiva sa – a istoriei muzicii tradiţionale americane.

Dovadă sunt colaborările sale - vizibile în emisiune - cu Lucky Peterson, Debbie Davies, Lil’ Dave Thompson, Diane Blue, Chris Tofield, Robert Morbioli, Murali Coryell. Interesante sunt şi proiectul său electro Sonic Play experimentat în ultimul an, precum şi colaborările cu muzicieni români, între care aceea cu claviaturistul Raul Kuşak este esenţială şi perenă.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

22:00 Numele Trandafirului

Film* Numele trandafirului (Il nome della rosa-Italia, Germania, 2019) PREMIERĂ

*Partea a patra (din 4)

Regia: Giacomo Battiato

Cu: John Turturro, Rupert Everett, Damian Hardung, Fabrizio Bentivoglio

* Miniserie, dramă-adaptare a romanului omonim de Umberto Eco. În 1327, Papa Ioan al XXII-lea şi Ludovic IV de Bavaria sunt în război. Pe fondul conflictului deschis dintre Biserică şi puterea politică, călugărul franciscan William of Baskerville (John Turturro) şi tânărul novice Adso of Melk (Damian Hardung) sosesc la o abaţie benedictină izolată, din nordul Italiei, pentru a participa la o dezbatere importantă. Abatele îl roagă pe William, cunoscut drept o minte luminată, să cerceteze moartea misterioasă a unui tânăr călugăr. În scurt timp, incidentele tragice încep să se ţină lanţ, iar Inchiziţia intervine prin reprezentatul său, Bernard Gui (Rupert Everett), împiedicând căutarea adevărului.

*

Redactor Adriana Vulpe

23:55 Rivalii (R)

Rivalii

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Andreea Baciu, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Mirela Vasile

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2