loader
Foto

Galerie foto

Hanul Solacolu, de la hotel luxos, la ruină

Construit în 1859, Hanul Solacolu a fost unul din monumentele reprezentative ale arhitecturii bucureştene. Astăzi, clădirea a ajuns o paragină. Povestea o aflaţi sâmbătă, 9 ianuarie, de la 12:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Misterele istoriei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Megalomania lui Nicolae Ceaușescu a distrus numeroase monumente arhitectonice din București, lasand astfel orașul fără o parte însemnată din istoria sa. Din păcate, din cauza unor interese financiare și imobiliare obscure sau pur și simplu din pricina nepăsării, opera defunctului  „cârmaci” e continuată și în prezent.

Hanul Solacolu a fost construit în 1859 de fraţii Solacoglu. Descris ca un han de lux, uşor exclusivist, dar într-o arhitectură bucureşteană autentică,  aici soseau negustori cu stare şi străinii aflaţi în tranzit prin oraş.

Revista Historia spune că hanul a fost retrocedat în 2003 urmaşilor familiei Solacoglu. În 2007 s-a vorbit despre un proiect de restaurare şi reabilitare, care viza conservarea arhitecturii clasice şi consolidarea clădirii, dar, adaugă Historia „însă până şi dezinsecţia, deratizarea sau colectarea gunoiului au rămas la stadiul de proiect”.


***

Despre „Misterele istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, din vara lui 2015, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

Jurnalist Alice Săceanu.

Realizator Toma Roman jr.

Producător Roxana Iordache

6:40 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2