loader
Foto

Filmul „Iluzionistul” – în seria „Filmul de artă”, la TVR 2

TVR 2 difuzează luni, 11 noiembrie, de la ora 23.10, în seria „Filmul de artă”, „Iluzionistul” (Franţa, 2010), care a primit Premiul Cesar în anul 2011 şi o nominalizare la Premiul Oscar, în acelaşi an, pentru cel mai bun film de animaţie.

 

Filmul este precedat de o scurtă prezentare a regizorului Laurenţiu Damian.

„Iluzionistul” este un film de animaţie în regia lui Sylvain Chomet, o comedie după un scenariu de Jacques Tati, în care personajele prind viaţă prin vocile actorilor Jean-Claude Donda şi Eilidh Rankin.

La sfârşitul anilor '50, un bătrân iluzionist ale cărui zile de glorie s-au încheiat demult părăseşte Parisul, luându-şi în bagaj vechea trusă de magie şi pe eternul său partener de scenă, un iepure năbădăios. Peregrinările îl poartă la Londra şi, în cele din urmă, într-un sătuc din Scoţia, unde-i distrează pe cei câţiva beţivani din cârciumă. Întâlnirea cu Alice, o adolescentă săracă, pe care talentul şi blândeţea bătrânului o cuceresc, le va schimba viaţa amândurora.

 

Despre „Filmul de artă”

Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian apreciază că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta. Filmul de artă şi autor înseamnă nu doar cineaşti care au intrat de mult în cultura mondială a cinematografului ci şi tineri cineaşti care experimentează, propun formule postmoderne, redimensionează arta filmică şi cuceresc marile festivaluri internaţionale: Philip Kaufman, Zhagke Jia,  Jacques Audiard, Vincent Paronnaud  şi Marjane Satrapi, Sylvian Chomet şi românii Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Călin Netzer.

Programul seriei „Filmul de artă” reprezintă un adevărat regal cinematografic, cuprinzând filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. Fiecare film este precedat de o scurtă prezentare făcută de regizorul Laurenţiu Damian.

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Mic dejun-paine impaturita cu bacon sau branza / mancare de spanac/porkolt

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2